Zoeker

Uit Astrowiki
Ga naar: navigatie, zoeken

De zoeker is een kleine kijker met een vaste lage vergroting die op de telescoop bevestigd word. Vaak is dit een 8x50 of 10x50 kijkertje met omgedraaid beeld en een tamelijk groot beeldveld. Het voordeel van deze lage vergroting en het grote beeldveld is dat het zoeken makkelijker word. Dit verklaard ook zijn naam.

Uitlijnen en gebruik van een zoeker

Het gebruik van een zoeker is simpel. Men dient hiervoor de zoeker echter wel eerst goed uit te lijnen. Dit kan het best overdag gedaan worden met een verafgelegen opvallend punt (zoals misschien een torenklok). Als eerste richt men de telescoop via het oculair op de torenklok, met de wijzerplaat van de torenklok zo goed mogelijk in het midden. Hierna zet je de telescoop vast als deze dat al niet stond, om vervolgens de zoeker uit te lijnen. De zoeker kan op verschillende manieren gericht worden afhankelijk van het type houder. Dit kan bijvoorbeeld door middel van schroeven in twee tuberings om de zoeker, maar ook bij het voetje van de zoeker. Dit leid zich echter al snel vanzelf. Logischerwijs dient de wijzerplaat in de zoeker zich net als bij de telescoop zo goed mogelijk in het midden van het beeld te staan. Zodra dit het geval is, de zoeker vastdraaien en deze is uitgelijnd.

Controleer dit direct nog even na om vervelende situaties te voorkomen in de nacht, en kijk eens in de zoveel tijd of alles nog wel goed staat. Zo niet, vanaf stap 1 herhalen.

Het gebruik is zoals gezegd simpel. Ruwweg de positie vinden van een object is makkelijk, maar het ook direct in het oculair krijgen is een ander verhaal. De zoeker helpt je hier bij. Door de telescoop met een timmermansoog in de juiste positie te zetten verschijnt in je zoeker een beeld met sterren van een lagere magnitude van het gebied waar je het object dient te zoeken. Via starhoppen en het ontdekken/herkennen van sterpatronen (bijvoorbeeld drie sterren die een 'lijn' vormen) in je steratlas kan het gezochte object nu een stuk beter en sneller gevonden worden.

Andere zoekers

Andere zoekers zijn de Red Dot Finder (RDF) en de laserzoeker.


terug naar Accessoires