Vixen R114M 114/900mm Newton

Uit Astrowiki
Ga naar: navigatie, zoeken

De kijker

De Vixen R114M Newton telescoop: D=114mm f=900mm F=7,9.

Na de Vixen 1 avond te hebben gebruikt heb ik het volgende aangepast en verbeterd; Ik heb de vangspiegel netjes in het midden van de buis gezet en hem daarna in de focusser gecentreerd. De hoofdspiegel heb ik met siliconenkit vastgelijmd om de diffractie van de clips te verwijderen. Tevens heb ik de rubber afdekking van de achterkant van de spiegel verwijderd om de koeling te bevorderen. Ook heb ik op de trekbouten veren gezet om de collimatie te vereenvoudigen. Hier zaten alleen trek- en duwbouten zonder veertjes. Ook op de vangspiegel heb ik een veer geplaatst. Zonder deze veren is goed collimeren bijna onmogelijk..

Na deze aanpassingen heb ik de kijker uitgetest en gecollimeerd. Wat een sterbeeldjes geeft dit ding zeg!!!! Wel wat sporen van Sferische abberatie, maar daar klaag ik niet over.. Na het stertesten en collimeren heb ik de kijker wederom op Jupiter gericht. Wat een beeldje zeg. De R114M doet op planeten niet onder voor de 200mm GSO!!! Het beeld was wel iets donkerder dan bij de GSO, wat logisch is, maar de details waren beter te zien. Ook was het contrast hoger dan in de GSO. Wederom punten voor Vixen. De focusser heeft virtueel geen image shift en loopt zeer soepel, hetzelfde gevoel als het bedienen van de RA en DEC as. De 6x30 zoeker is ook haarscherp, en fijn in het gebruik.


Pluspunten

- Licht

- uiterlijk

- kwaliteit zoeker en focusser

- goede spiegel


Minpunten

- geen veren op de trekbouten of vangspiegel wat goed collimeren erg moeilijk maakt. (erg jammer, maar zelf op te lossen)

- Vangspiegel zat totaal niet in het midden van de buis en focusser.

Conclusie

Al met al ben ik goed tevreden over de 114mm Newton. Ik wilde de R114M eigenlijk wegdoen, maar na de aanpassingen denk ik er toch over hem te houden voor de snelle kijk en voor de maan en planeten.


100 3438s.jpg

100 3436s.jpg


Patrick Vermeer, 15-7-07