Venus

Uit Astrowiki
Ga naar: navigatie, zoeken

Venus2.JPG


Venus, vernoemd naar de god van de liefde en schoonheid, wordt vaak genoemd als de zusterplaneet van de aarde. Zo op het eerste gezicht zijn er inderdaad een aantal gelijkenissen: Venus is ongeveer even groot als de aarde. Beide planeten hebben maar een paar kraters die duiden op een jong oppervlak en de dichtheid en chemische samenstelling zijn ongeveer gelijk aan elkaar. Maar als we beter kijken, zien we dat Venus allesbehalve op de aarde lijkt. De planeet is erg vijandig. Er heerst een zeer hoge druk en de intense hitte is onverdraagbaar. De temperatuur kan er oplopen tot 464 graden Celsius, hoger dan op Mercurius. Verder regent het er zwavelzuur. Het broeikaseffect is enorm en wordt verergert door de atmosfeer die voornamelijk uit koolstofdioxide bestaat. Door het permanente wolkendek zijn de zon en sterren nooit zichtbaar vanaf het oppervlak van deze planeet.

Oppervlak venus.JPG


Venus kent geen manen. Haar gemiddelde afstand tot de zon bedraagt 108,2 miljoen kilometer. Haar baan is de meest cirkelvormige van alle planeten: de excentriciteit bedraagt minder dan 1%. Deze tweede planeet vanaf de zon gerekend, draait in tegenstelling tot de andere planeten in ons zonnestelsel, in westelijke richting om haar as. Ze doet er 243 aardse dagen over om één keer om haar as te draaien en 225 dagen om een rondje rond de zon te doen. Een jaar duurt er dus korter dan een dag. Haar diameter bedraagt 12.104 km, iets kleiner dan de diameter van de aarde.


De kern van Venus bestaat uit ijzer en nikkel en is zo’n 3.000 km dik. De mantel bestaat uit gesmolten gesteenten. Men neemt aan dat de kern niet gesmolten is, omdat er geen magnetisch veld aanwezig is. Maar zeker weten doen ze dat vooralsnog niet. Ze kent waarschijnlijk geen plaattektoniek, maar er is wel veel vulkanische activiteit die ervoor zorgt dat de korst, die ongeveer 50 km dik is, regelmatig in beweging is.


De Mariner 2 was de eerste succesvolle ruimtesonde die naar Venus gelanceerd werd op 27 augustus 1962. De Venera 3 was echter de eerste sonde die (op 1 maart 1966) landde op het oppervlak van Venus. Waarschijnlijk ging, door een te harde landing, de sonde meteen verloren. Andere Venera-sondes hadden echter meer succes, maar helaas hield hun apparatuur het niet langer vol dan een half uur door de gewelddadige omgeving. De meest recente missie is de Venus Express, die eind 2005 gelanceerd werd.


Venus is zo helder aan de hemel omdat de wolken het meeste zonlicht reflecteren. Ze kent, net als onze maan, schijngestalten. Met een telescoop zijn deze goed te zien. Na de zon en de maan is deze planeet het helderste object aan de hemel. Venus is het best te zien rond zonsondergang of zonsopkomst. Vroeger dacht men dat het om 2 verschillende objecten ging: Eosphorus voor morgenster en Hesperus voor avondster.Demelza Ramakers (10 november 2006)