Veilig waarnemen van de zon: verschil tussen versies

Uit Astrowiki
Ga naar: navigatie, zoeken
 
Regel 61: Regel 61:
  
  
 +
== baader astrosolar filter. ==
 +
 +
baader astrosolar filter is een veilige en goedkope manier om door
 +
het oculair naar de zon te kijken.
 +
je kunt er zeer mooie resultaten mee behalen.
 +
[[Bestand:voorbeeldtelescoop.jpg]]
 +
de opstelling van een zonnefilter op een telescoop.
 +
het zonnefilter moet u nog wel zelf in elkaar zetten...
 +
maar dat is makkelijk en goed te vinden op andere sites. (google maar op ''zelf zonnefilter maken)
 +
en het eindresultaat: (met bewerking
 +
[[Bestand:dezon1.jpg]]
 +
het asrtosolar filter is te kopen op: [http://www.dekoepel.nl/winkel]
 
[[Gebruiker:Freek|Freek]] 8 nov 2006 19:48 (CET)
 
[[Gebruiker:Freek|Freek]] 8 nov 2006 19:48 (CET)

Huidige versie van 3 dec 2012 om 19:06

Naast het waarnemen van sterren, planeten of andere hemellichamen kan met de juiste benodigdheden ook naar de zon gekeken worden. De zon is een object waarbij we dagelijks veranderingen zien optreden. De zon kan met een verrekijker of een telescoop goed waargenomen worden op verschillende manieren.

Kijk nooit zonder bescherming rechtstreeks naar de zon, niet met het blote oog, een telescoop of ander optisch instrument. Als je instrument niet aan de veiligheideisen voldoet kan een waarneming van de zon leiden tot blindheid. Wanneer je tevens gebruik wilt maken van een zoeker, moet deze ook zorgvuldig afgedekt worden met bepaald materiaal.


Veilig:

Eclipsbril

Solarscope

Speciaal telescoopfilter

Lasglas vanaf factor 14

Oculairprojectie

Herschel-wig


Onveilig:

Blote oog

Zonnebril

Fotonegatief

Beroet glas

Lasbril onder factor 14

Compact Disc (CD)

Diskette

Röntgenfoto

Snoepwikkel

Beschadigde eclipsbril

Oculairfilter


Oculairprojectie

Bij deze methode wordt het beeld van de zon geprojecteerd op een willekeurig object in het verlengde van de oculair. Bij deze methode wordt aangeraden oude, goedkope oculairs te gebruiken. Na enige tijd ontstaat er in het brandpunt een enorme hitte, waardoor plastic delen kunnen smelten of het oculair kan versplinteren. Wilt u met een duurder oculair de zon waarnemen, let er dan op dat de kijker niet meer dan één minuut op de zon gericht is.

Solarscope

De tweede manier om de zon waar te nemen is door middel van een Solarscope. Dit toestel kan voor een prijs van 50,- euro al aangeschaft worden. Men projecteert de zon op een scherm binnenin de Solarscope zelf. De ‘grootte’ van zonneschijfje in diameter bedraagt ongeveer 15 centimeter.

Filter

Bij deze methode wordt een filter aangebracht voor het objectief of hoofdspiegel. Deze methode is veel veiliger omdat het zonlicht meer dan 99 % afgezwakt wordt voor het de kijker kan binnen komen. Objectieffilters worden uit twee soorten materiaal vervaardigd: glas of kunststoffolie. De meest goedkope is Baader AstroSolar Folie. Dit soort folie is geschikt voor fotografisch en visueel gebruik aan kijk of camera. Het geeft een neutraal wit zonsbeeld en kan in een enkele laag gebruikt worden. Men kan de zon ook waarnemen in H-alpha, een filter systeem dat uitsluitend de chromosfeer waarneemt van de zon en hierdoor de protuberansen duidelijk zichtbaar maakt. Dit "Coronadofilter"-systeem is zeer duur maar zal in de toekomst veel goedkoper worden.

Zon waarnemen.jpg

Van links naar rechts: Solarscope, oculairprojectie en filter


baader astrosolar filter.

baader astrosolar filter is een veilige en goedkope manier om door het oculair naar de zon te kijken. je kunt er zeer mooie resultaten mee behalen. Voorbeeldtelescoop.jpg de opstelling van een zonnefilter op een telescoop. het zonnefilter moet u nog wel zelf in elkaar zetten... maar dat is makkelijk en goed te vinden op andere sites. (google maar op zelf zonnefilter maken) en het eindresultaat: (met bewerking Bestand:Dezon1.jpg het asrtosolar filter is te kopen op: [1] Freek 8 nov 2006 19:48 (CET)