Ursa Minor

Uit Astrowiki
Versie door Redfish (Overleg | bijdragen) op 28 dec 2009 om 21:13 (H400 objecten)

(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Ga naar: navigatie, zoeken

Terug naar: Sterrenbeelden

Algemene beschrijving

Umi dra.gif

Ursa Minor, de Kleine Beer, is niet zo bekend als zijn grote broer de Grote Beer. De sterren van de Kleine Beer zijn een stuk minder opvallend dan die van de Grote beer met uitzondering van de Poolster. Op dit moment is dat de helderste ster die het dichtst bij de werkelijke hemelpool staat. Vanaf de Grote Beer(die nergens grenst aan de kleine beer) is deze ster makkelijk te vinden door de 2 rechtersterren van de pan van de Grote Beer 5x te verlengen. Je komt dan uit bij de Poolster die de staart van de kleine beer voorstelt. De gekromde staart komt uit in een andere pan die het lichaam voorstelt. Deze sterren zijn echter niet van gelijke helderheid. η Ursa Minoris is met magnitude 4.95 de zwakste van de 4 en kan als goede referentie dienen om de grensmagnitude te bepalen in een lichtvervuilde omgeving.

Uiteraard is de kleine beer circumpolair. Het sterrenbeeld staat altijd minimaal 35 graden boven de horizon en is daarom het hele jaar goed te zien. Helaas zijn er niet zoveel interessante objecten.

Aangrenzende sterrenbeelden

Draco | Camelopardalis | Cepheus

Historie

Objecten

Sterren

Letter Naam vMag
α Polaris 2.02
β Kocab 2.08
γ Pherkad 3.05
δ Yildun 4.36
ε 4.23
ζ 4.32
η 4.95
θ 4.96

Deep sky

H400 objecten

NGC 6217 is een weinig bekend sterrenstelsel, maar het staat verrassend dichtbij op slechts 6 miljoen lichtjaar. Geen wonder dat de Hubble Space Telescope er zo'n prachtig foto van wist te maken. Zie link.

Naam Type Magnitude OppervlakteHelderheid Diameter
NGC 6217 Sterrenstelsel 11 13.3 3.3'x3.2'