Tuberings

Uit Astrowiki
Ga naar: navigatie, zoeken

Tuberings zijn, zoals de naam al doet vermoeden, een set ringen of een enkele ring die om de telescoop (of zoeker) word geplaatst. Aan de ene kant zit een scharnier waardoor de ring open geklapt kan worden, en aan de andere kant een shroef waarmee de ring vastgedraaid kan worden wanneer deze in de gewenste positie is geplaatst. De tuberings worden vaak weer op een dovetail (of in sommige gevallen direct op de montering) geschroeft.

Doordat de ringen los gedraaid kunnen worden kan de kijker altijd goed uit gebalanceerd worden, of er nu een licht oculair aan hangt of een zware camera. Tevens kan men de kijker ten opzichte van de montering draaien waardoor de zoeker altijd in een gunstige positie gezet kan worden. Dit geld natuurlijk ook voor het oculair, maar het oculair of de zenitprisma/ster diagonaal kan zelf al gedraaid worden.

Tuberings zijn vaak aan de binnenkant gevoerd met een zachte stof zodat de ringen geen krassen vormen op de kijker. Meestal zijn tuberings van een metaal, maar kunnen ook (eventueel makkelijk zelf) van hout worden gemaakt.

In sommige gevallen (zoals bij de C# kijkers van Celestron) zit de kijker direct aan de dovetail en worden er dus geen tuberings gebruikt.