Telescope Service 127mm F/6,5 achromaat

Uit Astrowiki
Ga naar: navigatie, zoeken

Feitelijke gegevens

In november 2006 kocht ik mijn eerste telescoop, de 127mm achromatische lenzenkijker van Telescope Service met een brandpuntsafstand van 820mm (F/6,5). Wat direct op valt is het formaat van de telescoop. Deze kijkers zijn enigzins log qua bouw, maar dat maakt ze ook erg degelijk. Er zit standaard een metalen dauwkap aan, die niet los kan. Hij weegt inclusief zoeker (10x50), tuberings en dovetail 6,5 kilo en is met dauwkap tussen de 90cm en 104cm lang (afhankelijk van de focus). De diameter van de telescoop (dit is dus niet het objectief) is 165mm maar kan met zoeker oplopen tot 240mm. De telescoop is wit van kleur, met donkerkleurige hamerslag afwerkingen.

Gebruiksvriendelijkheid

Met zijn middelmatige gewicht en afmetingen is de telescoop prima te vervoeren en op te slaan. De zoeker zit degelijk vast maar kan uit zijn lood getikt worden, en dient dus eens in de tijd gecontroleerd te worden (wat voor alle zoekers geld). De focusser is afstelbaar in stroefheid en is degelijk genoeg, maar verdiend verder geen speciale vermelding.

Het beeld

Met een openingsverhouding van F/6,5 is het een aardige all-round kijker, met geen specifieke voorkeur voor planeten of deepsky. Dit komt eigenlijk al vrij snel naar voren bij het waarnemen zelf. Het is een achromatische kijker, wat inhoud dat het een twee-lenzig systeem is waarbij tamelijk snel chromatische abberatie (kleurfout in de volksmond) ontstaat.

Planeten en de maan

Op de maan en de grotere planeten geeft de kijker een prima beeld, met een aanwezige maar zwakke blauwe waas. Bij de maan is deze waas eigenlijk alleen te zien bij de randen en bij Saturnus vormt het meer een halo om de planeet. Venus valt tegen. Het kleine bolletje veranderd al snel in een dansende stip met een circus aan kleuren die in de vorm van spikes van de planeet afkomen. Schijngestaltes blijven gelukkig wel goed zichtbaar, dus helemaal ongeschikt is de kijker er niet voor. Het mooiste beeld tot nu toe was van Saturnus via een 7mm TMB Burgess Planetary. Er waren 4 manen te zien, een paar wolkenbanden, de cassini-scheiding en de schaduw van de planeet op de ringen. Ook de samenstand van de maan en Saturnus bekeken door een 25mm super Plössl vormden een erg memoriabel beeld.

De waarnemingen zijn verricht via een Celestron 1,25" star diagonal met een 40mm Sirius Plössl, een 25mm en 9mm TS Plössl en een 7mm TMB Burgess Planetary

Deepsky

Ook hier voldoet de telescoop naar verwachting, en zelfs iets meer. Na 4 maanden testen en vergelijken vind ik dat hij prima volstaat. De bekendere messiers (M81 en M82 bijvoorbeeld) zijn op heldere nachten prima te vinden, en kunnen zelfs op mindere avonden geen groot probleem vormen als men weet waar men moet zoeken. M42 (de Orionnevel) is prachtig, en M45 (de Pleiaden) vormen een uitstekend object voor deze kijker met lage vergrotingen. Zijn echte kwaliteit komt naar voren bij dubbelsterren en sterhopen. Het dubbelcluster in Perseus (NGC884 & NGC869), maar ook de voermannetje (M35, M36 en M37) en tal van andere sterhopen springen naar voren. De sterren vormen mooie scherpe stipjes met een bruikbaar scheidend vermogen. Ik heb van dit laatste echter weinig verstand, dus hierover in de toekomst misschien nog meer. Met lage vergroting (33x) is de begeleider van Mizar op een afstand van 14" (m = 5) in ieder geval al goed te onderscheiden.

Zon

Op de zon heb ik de kijker (nog) niet getest, maar zogauw ik hier een filter voor heb hier meer over.

Astrofotografie

Ook op dit front heb ik de kijker nog niet getest maar dit zal in de toekomst zeker gaan gebeuren. Ook dan meer.

De montering

Ik heb deze telescoop op een stevige EQ-5 montering staan. Deze montering draagt de telescoop goed en heeft nog capaciteit te over. Een lichtere montering zal dus, zeker voor enkel visueel waarnemen, ook prima volstaan.

Conclusie

Als beginner beschouw ik mezelf gelukkig dat ik met deze kijker heb mogen beginnen. Zijn overall gebruiksvriendelijkheid en prima prestaties maken dit een fijne beginners telescoop die tevens niet al te snel aan vervanging toe is. Ik verwacht ook niet dat ze snel de deur uit zal gaan, en mij nog veel plezier gaat beleven. Een 200mm newton staat op de planning maar dat is slechts ter uitbreiding, en niet ter vervanging.


127mmTS.jpg


Auteur: Steven Lantinga