TS Zoom TS27 zoom oculair

Uit Astrowiki
Ga naar: navigatie, zoeken

De TS Zoom (type aanduiding TSZ7) wordt geleverd door Teleskop Express ([1]) voor een schappelijke prijs. Wat mag je verwachten van dit oculair?

Deze review is kort & gebaseerd op input vanuit het Astroforum en wat eigen ervaringen. Voel je vrij dit artikel bij te werken.

De TSZ7 kost momenteel inclusief verzendkosten zo'n €55. Als je kijkt naar een Vixen of Hyperion zoom oculair valt natuurlijk direct op dat deze véél duurder zijn. Toch koop je geen kat in de zak met deze TSZ7.

Het field of view van de TSZ7 is vrij klein & het beeldveld is redelijk krap met 41 graden op 21mm waardoor je alsnog een 25mm plössl nodig hebt om objecten te vinden. Het oculair is prima gecorrigeerd voor het beeldveld dat het biedt alleen bij hoge vergrotingen (vooral 10-7mm) lijkt het beeld iets aan contrast & helderheid te verliezen. Voor de planeten, de maan en heldere dubbelsterren is dit geen probleem. Voor deepsky objecten hebben we bij AF nog te weinig ervaring om dit goed te kunnen beoordelen. Er zijn geen zichtbare afwijkingen of vervormingen in het beeld te zien. Enkel op Jupiter was er een beetje blauwe en gele kleur aan de rand van de planeetbol te detecteren. Aangezien dit toch een zoom oculair zal zijn voor de beginners, low budget kijkers en voor gebruik in de wat goedkopere telescopen zal dit niet als groot probleem worden ervaren.

In een barlow functioneert dit oculair ook prima en de zoomactie is opvallend soepel.

Samenvatting: De TSZ7 is een leuk low-budget oculair waar je je geen buil aan zult vallen maar wel de geneugten van een zoom oculair kunt gebruiken. Samen met een barlow en een 25mm plössl heb je een goedkope en aardig complete beginnersset.

TSZ 7-21.jpg


Auteur: TheRitz