Sterrengidsen en atlassen

Uit Astrowiki
Versie door Titan2 (Overleg | bijdragen) op 30 jan 2012 om 19:31 (Gratis downloadbare en printbare atlassen)

Ga naar: navigatie, zoeken

Niet gratis Atlassen

Burnham's Celestial Handbook deel 1, 2 en 3

Deep Sky Reiseführer

Deep Sky Reiseatlas

Night Sky Observer's Guide

Sky Vistas

Sky & Telescope's Pocket Sky Atlas

Sterren aan de nachtelijke hemel

Uranometria 2000.0

Gratis downloadbare en printbare atlassen

(niet vergeten in showmapjes te doen tegen het vocht en dauw)

  • Printbare planisfeer (voor beginners) [1].

Handig om voor elke datum van het jaar de stand van de sterrenhemel te kunnen zien.

  • Magnitude 7 star chart [2]

Zeer goede beginnersatlas vanwege de overzichtelijkheid. Alle Messier objecten staan erin, als ook wat andere haalbare (maar niet noodzakelijk beginners-)objecten. Vanwege het lage aantal pagina's ook zeer handzaam. Neem dan wel de zwart/wit versie in plaats van de kleuren versie. De reden is dat met de kleuren versie de deepsky objecten staan aangegeven met een rode cirkel. En waneer je 's nachts met een rood zaklampje (om je nachtzicht te behouden) in de atlas kijkt, is het heel moeilijk om die rode cirkels te zien.

  • Taki's Magnitude 8.5 star chart [3]

Een uitgebreidere atlas, maar door de limietmagnitude van 8.5 en het relatief kleine beeldveld per pagina niet erg handig bij het starhoppen. Dit wil nog wel eens lastig zijn door het ontbreken van zwakkere sterren op de kaarten. Geen aanrader.

  • Tri-Atlas tot magnitude 13 [4]

Dit is een atlas die (zoals de naam al zegt) uit 3 delen bestaat. Deel A is vergelijkbaar met de magnitude 7 sterrenkaart maar is vele malen gedetailleerder en soms zelfs erg druk. Toch is deze goed bruikbaar door sterren tot magnitude 10. Deel B is vergelijkbaar met Taki's m8.5 atlas, maar is ook vele malen gedetailleerder. Enkel voor de amateur die zeer specifiek objecten wil vinden (dit lukt met het A deel ook al goed). Deel C is supergedetailleerd. Er staan hier zoveel objecten in dat je waarschijnlijk een 70cm telescoop nodig hebt om alles te kunnen waarnemen. In Nederland is dit deel dan ook redelijk overbodig. Er is ook nog een deel B uitbredingsset die deel B aanvult met wat meer details maar minder details toont dan deel C. Als je de hele atlas uitprint heb je rond de 700 pagina's. Je kunt dan misschien beter een laptop meenemen. Er is sinds kort ook een B panorama. Deze is met 90 pagina's voor zowel beginners als gevorderden de beste keus. Nadeel is dat deze op A3 geprint moet worden(A4 wordt echt te klein, dus doe dit ook niet). Toch is het de moeite waard deze uit te laten printen, plastificeren en inbinden. De atlas doet dan niet onder voor de duurdere atlassen hierboven.