Sterren aan de nachtelijke hemel

Uit Astrowiki
Ga naar: navigatie, zoeken

Beschrijving

Dit boek vertelt de weg langs de hemel van ster naar ster: starhopping. Net als van de Grote Beer naar de Poolster springt men van ster naar ster in de goede richting. An de A van Andromedanevel tot de W van Wirlpoolstelsel. Verdwalen is uitgesloten.


In 'Sterren aan de nachtelijke hemel' vindt men:

- Tips & Trucs voor succesvolle waarnemingen;

- Zon, maan en planeten: basisbeginselen van het waarnemen van planeten;

- Voor elk jaargetijde een tiental hemelse attracties, voorgesteld in onvergelijkelijke astronomische foto's;

- Speciaal ontwikkelde sterrenkaarten, met behulp waarvan men de objecten makkelijk kan opsporen;

- Checklist voor de waarnemingen - de documentatie van uw persoonlijke score.


Inhoudsopgave

- Goede Reis!

- Enkele zaken vooraf

- Tips voor waarnemingen

- Een blik op het zonnestelsel

- Lente

- Zomer

- Herfst

- Winter

- Service


Mijn mening

Mijn eerste gids die ik gebruikt heb (en nog steeds gebruik) bij het zoeken naar objecten. Het is echt een beginnersboekje en iedereen zal hier gemakkelijk mee uit de voeten komen. Het boek begint met een lijst van sterrenbeelden en hun Nederlandse en Latijnse naam en de afkorting. Handig, want op sterrenkaarten staat alleen de Latijnse afkorting. Vervolgens staat er een hele lijst met tips voor het waarnemen: de standplaats, het weer, kleding en nuttige toebehoren. Dan volgt een hoofdstuk over de objecten in ons zonnestelsel: de zon, maan en planeten. Vooral bij de zon staat duidelijk beschreven hoe je veilig kunt waarnemen.


Vervolgens volgen de 4 seizoenen. Ieder seizoen begint met een sterrenkaart met een aantal objecten die er te zien zijn en met welk instrument (blote oog, verrekijker, kleine of grote telescoop. Ieder object neemt 2 pagina's in beslag. Hier staat eerst een korte inleiding over het object en hoe je het aan de hemel kunt vinden. Er staat een foto van het object onder. Op de tweede pagina staan 2 kaarten: één met het sterrenbeeld en ingetekend object en de ander is een ingezoomd kaartje van het object met de sterren ernaast. Zoals op de omslag van het boek staat: 'Verdwalen is uitgesloten'.


Ik heb veel aan dit boek gehad, en dat heb ik nog steeds. Het enigste nadeel van dit boek vind ik dat er telkens maar 1 object besproken wordt, en dat niet alle objecten in een sterrenbeeld zijn ingetekend. Verder vind ik het ook jammer dat er maar 50 objecten besproken worden, voor mij hadden dat er 100 mogen zijn.


Algemene informatie

Titel: Sterren aan de nachtelijke hemel - De 50 mooiste hemelobjecten

Auteur: Stefan Korth en Bernd Koch

Uitvoering: Hardcover

Aantal pagina's: 131

Taal: Nederlands

Publicatie: 2001

ISBN: 90 5210 452 2Demelza Ramakers (3 november 2006)