Stereogram maken: verschil tussen versies

Uit Astrowiki
Ga naar: navigatie, zoeken
(Nieuwe pagina aangemaakt met 'wie heeft er niet t al eens van gedroomd om foto's te maken en diepte in sterren, planeten de maan en noem maar op te maken? nou je kunt het makkelijk! je moet alleen...')
 
k
Regel 11: Regel 11:
 
de zonnevlekken verplaatsen en veranderen erg snel... als je een overzichts foto maakt
 
de zonnevlekken verplaatsen en veranderen erg snel... als je een overzichts foto maakt
 
kun je bijvoorbeeld 4 uur (als de zon dan nog schijnt) later nog een foto maken...
 
kun je bijvoorbeeld 4 uur (als de zon dan nog schijnt) later nog een foto maken...
als je een foto van 1 (of meerdere) zonnevlekken maakt en het 1 uur later nog eens doet,
+
als je een foto van 1 (of meerdere) zonnevlekken maakt en het 1 uur later (zo was dat bij mij tenminste)  nog eens doet,
 
krijg je dus 2 2D foto's en als je denkt dat je daar niets mee kunt... dan had je het goed mis!!!!
 
krijg je dus 2 2D foto's en als je denkt dat je daar niets mee kunt... dan had je het goed mis!!!!
  

Versie van 23 dec 2012 om 19:32

wie heeft er niet t al eens van gedroomd om foto's te maken en diepte in sterren, planeten de maan en noem maar op te maken? nou je kunt het makkelijk! je moet alleen dingen hebben om foto's mee te maken. bijvoorbeeld een camera met lange sluitertijd of nog beter een telescoop met webcam (je kunt ook een oculair-projectie maken of met een elektronisch oculair)


hoe gaat het in zijn werk?

als je bijvoorbeeld een overzichts foto van de zon maakt heb je een 2D foto. de zonnevlekken verplaatsen en veranderen erg snel... als je een overzichts foto maakt kun je bijvoorbeeld 4 uur (als de zon dan nog schijnt) later nog een foto maken... als je een foto van 1 (of meerdere) zonnevlekken maakt en het 1 uur later (zo was dat bij mij tenminste) nog eens doet, krijg je dus 2 2D foto's en als je denkt dat je daar niets mee kunt... dan had je het goed mis!!!!


hoe bewerk je het?

goed, je hebt 2 foto's met een tijd verschil, wat moet je nu doen? nou, start bijvoorbeeld paint op en zet beide foto's naast elkaar. als je nu scheel kijkt zie je als het goed is 3D!


maar... wat naar voren moet komen gaat naar achter en wat naar achter moet komen gaat naar voren!

dit is een van de meeste bewerkings problemen die voorkomen. hetis makkelijk op te lossen! draai de plaatjes om en je krijgt een goed plaatje!


kan het anders?

jazeker kan dat anders! je moet alleen dan de camera iets naar links (of rechts) doen. dan ontstaat er een perspectief verschil. als je scheel kijkt vormen je ogen ook nog een 3D beeld!hoe kan dat?

je ogen zien als het goed is (of je moet aan een oog blind zijn) 2 beelden. deze beelden zijn net als het plaatje 2 verschillende beelden maar dan met een perspectief verschil. onze hersens voegen dit samen tot 1 3D plaatje. dit kun je zelf ook bekijken. knijp 1 oog dicht en dan de andere, het beeld lijkt te bewegen. maar dat komt alleen omdat je ogen 2 verschillende beelden zien. stel je eens voor hoe dit bij een spin in z'n werk gaat!

deze wiki is geschreven door: siom