Skywatcher (Synta) MCT150/1800

Uit Astrowiki
Versie door Deepsilence80s (Overleg | bijdragen) op 8 nov 2006 om 21:38

(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Ga naar: navigatie, zoeken

De Skywatcher Maksutov-Cassegrain Pro series met een opening van 150mm en brantpuntafstand van 1800 mm, een planetenkijker dus.

Gewoon2.jpg

Het is mijn tweede kijker die ik gekocht heb , eigenlijk de eerste . De aldi kijker kun je niet echt een kijker noemen want mijn verrekijker deed het evengoed. Ik wist niet wat ik ging verwachten , begin zomer 2006 ging ik om de telescoop en de montering(eq-5) bij grootven in Aartselaar. Het voelde echt goed om die 2 dozen in de auto te zetten. Zodra ik thuis was opende ik de "in het groot opgeschreven Sytna" doos. Het zachte piepschuim omhulsde de kijkerbuis. De goude kleur bleek echter nog mee te vallen , het was eerder een donkerbeige metallic kleur. Toen ik de 2 bijhorende oculairs : 25- en 9 mm LER vastgreep voelde ik direct dat ik geen aldi spullen vast had ook het prisma was in orde. Verder stelde ik de montering op en monteerde de kijker erop. Ik stak het zenithprisma erin met de 25 mm LER erin. Het was dag dus van sterretjes was er geen sprake, dus besloot ik maar eens naar een boom te kijken wat mij een overtreffend beeld gaf dat ik niet verwachtte.

Gewoon.Jpg

eerste waarneemavond: Toen het die dag donker werd was het goed warm maar er was gelukkig niet veel turbulentie . Ik wachtte langzaam op de komst van Jupiter , en vanaf ik het lichtpuntje vond richte ik de kijker op het vage lichtpuntje aan de hemel. Tot mijn verbazing zag ik jupiter heel mooi met wolkenbanden en de maantjes toen hij nog maar net verschenen was. Later toen het donker werd werd het beeld alleen maar mooier. Toen besloot ik de 9mm LER te proberen die mij een vergroting van 200x leverde , hier was ik niet tevreden mee , het beeld was niet zo scherp te krijgen , redelijk donker en kleurfoutjes aan de randen van deze mooie gasplaneet. Spijtig genoeg gebeurd het nog altijd dat fabrikanten de prijs zo laag mogelijk proberen te houden door slechte accecoires bij te leveren. Maar kom het werd later en ik probeerde met de 25 mm Ler die mij een vergroting van 72 gaf de hercules cluster m13 te vinden . Dit lukte mij al door de 9x50 zoeker met rechte inkijk. Dit gaf mij eerst een wazige vlek maar hoe langer ik begon te kijker hoe meer detail ik kon beginnen onderscheiden , deze vergroting was ook nogal groot voor dit object. Vervolgens naam ik da dubbelster albireo in Zwaan die ik prachtig vond. Dan kwam de maan , een verpletterend zicht op onze satteliet kreeg ik. Ik dacht eerst even dat ik op de maan ging storten , ik was aan het scherp stellen maar de kijker bleef maar scherpstellen . Een snelle telescoop kun je deze f/12 niet noemen . Het vergt dus ook een lange afkoeltijd van ongeveer een half uur tot een uur, hoe langer hoe beter. Maar door die lange brantpuntafstand en kleine obstructie krijgt hij wel meer contrast wat goed is voor Maan,Planeet en zonnewaarnemingen hoewel ik nog geen zonnefilter beschik. Het is niet een kijker die je snel kan buiten nemen , de eq-5 is zo zwaar nog niet maar mijn tuin wel. De kijker zelf weegt ongeveer zo'n 5,4 kg. De kijker kostte 790 euro en de eq-5 montering 320 euro. Het enige spijtige is is dat ik door mijn baffletube van 24 mm waarshijnlijk geen "2 oculairen kan bevestigen.

+knap beeld

+korte vorm

+ geen kleurfouten (buiten het 9 mm oculair)

-trage akoeltijd

-gemakkelijke dauw aanslag


Deepsilence \m/ 08/11/'06