Sky Vistas

Uit Astrowiki
Versie door Hyperion (Overleg | bijdragen) op 30 mei 2007 om 10:41

(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Ga naar: navigatie, zoeken

Beschrijving

Dit boek is speciaal geschreven voor hen die de sterrenhemel bekijken met verrekijkers of Richest-Field Telescopes (RFT). Sommige objecten (Plejaden, Noord Amerikanevel) zijn immers mooier te zien door een 11x80 dan een gewone telescoop omdat de laatste vaak een te klein beeldveld heeft. Maar gelukkig beschrijft het boek niet alleen objecten voor grote verrekijkers maar ook voor kleinere. Met name de 7x35, de 10x50 en de 11x80 worden genoemd, hoewel voor sommige beschrijvingen ook een 25x100 gebruikt blijkt te zijn.

Omdat de verrekijker als instrument is genomen heeft dat gevolgen voor de keuze van de objecten. Zo ligt de nadruk op open sterrenhopen en nevels, terwijl planetaire nevels en sterrenstelsels minder aan bod komen.

Behalve een beschrijving van de verschillende bezienswaardigheden bevat het boek ook een uitgebreide inleiding. Hierin wordt uitgelegd wat sterren zijn, hoe hun evolutie is, hoe ze zicht samenvoegen in sterrenhopen en sterrenstelsels, etc. Natuurlijk komen ook de nevels aan bod. Aardig is dat ook beschreven wordt hoe we de anatomie van melkweg kunnen doorgronden als we deze op een heldere nacht aan de hemel zien staan.

Boven alles is het boek een platen boek. De Duitse fotograaf Gerald Rhemann is verantwoordelijk voor het uitgebreide fotomateriaal. Deze bestaan uit 43 kleurenplaten (gebundeld in drie katernen) en talloze zwartwit-afbeeldingen die tussen de tekstgedeelten staan. De tekst zelf is geschreven door Craig Crossen die ook de schrijver is van een wat ouder werk, Binocular Astronomy (1992), dat min of meer als de voorganger van Sky Vistas is te beschouwen. Er zijn geen sterrenkaarten aanwezig.


Inhoudsopgave

- Preface

- Contents

- Acknowledgements

- Key to Abbreviations

- Captions to Color Plates

- Chapter 1

-- 1: The Stars

-- 2: Stellar Groups

-- 3: Nebulae

-- 4: Galaxies

- Chapter 2

-- 1: Summer Constellations

-- 2: Autumn Constellations

-- 3: Winter Constellations

-- 4: Open Clusters of Spring

- Chapter 3: The Milky Way and its Bright Nebulae

- Chapter 4: Galaxies and Galaxy Groups

-- 1: The Local Group

-- 2: Nearby Galaxy Groups

-- 3: Galaxy Groups in Leo

-- 4: The Coma-Virgo Galaxy Cluster

-- 5: Looking out of the Local Supercluster

- Chapter 5: Stars, Globulars, Planetaries

-- 1: Stars

-- 2: Globular Clusters

-- 3: Planetary Nebulae

- Sources

- General Index, Open Cluster Index, Bright Nebulae Index, Stellar Associations Index, Galaxies Index

- The Authors.


Mijn Mening

Dit is zonder meer een van de mooiste boeken in mijn boekenkast. Het is een zwaar boek met glossy bladzijden. De diverse platen en foto's behoren tot de mooiste die ik ken. Tegelijk is dat het grote nadeel, te meer omdat er geen sterrenkaarten aanwezig zijn. Om de beschrijvingen te visualiseren moet je nog al eens zoeken en terug bladeren naar de betreffende afbeeldingen.

Eigenlijk is het boek onleesbaar zonder een goede atlas met een redelijke diepgang qua magnitude en afgedrukte DSO's. De opbouw is voor het voorbereiden van een waarneemsessie niet echt handig. De objecten worden niet per sterrenbeeld of hemeldeel beschreven maar per objectsoort en dat betekent heel wat bladerwerk. De hierboven getoonde uitgebreide inhoudsopgave laat dit duidelijk zien.

De beschrijvingen van de objecten zijn uitgebreid. Duidelijk is dat ze zijn gemaakt door een ervaren waarnemer met behulp van goede verrekijkers onder een zeer heldere hemel. Ik vraag me af of we in Nederland met de zelfde openingen hetzelfde kunnen zien.

Mijn inziens is het volkomen ongeschikt om in het veld te gebruiken. Wel is het geschikt om aan een tafel te lezen met een goede atlas er naast.


Algemene informatie

Titel: Sky Vistas, Astronomy for Binoculars and Richest-Field Telescopes

Auteurs: Craig Crossen (tekst), Gerald Rhemann (foto's)

Uitvoering: gebonden

Aantal pagina's: 281

Taal: Engels

Publicatiejaar: 2004

ISBN: 3-211-00851-9