Sky & Telescope's Pocket Sky Atlas

Uit Astrowiki
Ga naar: navigatie, zoeken

Beschrijving

Psa.jpg

Sky & Telescope's Pocket Sky Atlas (PSA) is een sterrenatlas, die is gemaakt met als doel om werkelijk tijdens het waarnemen gebruikt te kunnen worden. Daarvoor heeft men een compact formaat gekozen (17 x 23 cm, iets groter dan A5) en de bladen gebonden in een ringband. Dit maakt het mogelijk het boekje achterlangs terug te vouwen zodat één pagina zichtbaar blijft en men de atlas gemakkelijk met één hand kan vasthouden.

Men heeft er voor gekozen om de hemelbol te verdelen in 8 segmenten van ieder 10 kaarten. De eerste van iedere reeks laat de noordpool zien, de tiende de zuidpool. Er is een ruime overlap tussen de kaarten onderling. Bovendien heeft men door een handige indeling er voor gezorgd dat veel sterrenbeelden in hun geheel op een kaart staan. Dat lukt vanzelfsprekend niet bij de grootsten. Achter de tachtig hoofdkaarten zijn er ook vier detailkaarten te vinden van de Plejaden (t/m magnitude 12), het Zwaard van Orion (t/m magnitude 11), de Virgocluster (t/m magnitude 9) en de Grote Magellaanse Wolk (t/m magnitude 10).

De PSA bevat 30.796 sterren tot en met magnitude 7.5 en ongeveer 1500 deepsky-objecten waaronder 675 sterrenstelsel tot magnitude 11.5. De verschillende soorten objecten zijn door middel van kleuren van elkaar te onderscheiden. Vanaf een grootte van 20 boogminuten zijn ze op schaal getekend, daaronder alleen met een symbool.

Vanzelfsprekend zijn ook dubbelsterren terug te vinden. Een dubbelster is afgedrukt als de hoofdster helderder is dan magnitude 7.6 en de begeleider óf helderder dan magnitude 10.5 met een boogafstand van maximaal 30 boogseconden óf helderder dan magnitude 8.5 met een boogafstand van maximaal 200 boogseconden. Het symbool is een stip met een horizontaal streepje.

Variabele sterren moeten voor deze atlas voldoen aan de eis dat hun minimum groter moet zijn dan magnitude 7.6 en het verschil tussen hun maximum en minimum op zijn minst een halve magnitude bedraagt. Het symbool is een cirkel met stip die gezamenlijk de maximum- en de minimummagnitude aangeven.

De schrijver Roger Sinnot is redacteur bij Sky & Telescope. Hij heeft bijdragen geleverd aan de totstandkoming van Sky Catalogue 2000.0 en de Milennium Star Atlas. De omslag vermeldt ook nog dat er een planetoïde naar hem genoemd is, 3706 Sinnot. Vanwege de Amerikaanse herkomst is deze atlas vanzelfsprekend in het Engels geschreven.

Inhoudsopgave

- Contents

- Introduction

- Bibliography

- Guide to Constellations

- Charts

- Close-up Charts

- General Index

- Objects in the Caldwell Catalog

- Objects in the Messier Catalog


Mijn mening

Ik heb deze atlas aangeschaft tijdens het Astrostartweekend 2007. Ik heb er zeker geen spijt van gehad. Het formaat is handig en handzaam. Het makkelijk achterlangs terug kunnen vouwen is inderdaad slim gedaan. Het papier is waterafstotend wat wel erg fijn is tijdens vochtige nachten. Het Engels is door de aard van het boekje - een atlas - geen enkel probleem.

Natuurlijk zijn er wel enkele nadelen te bedenken. De keerzijde van het handzame formaat is dat je vaak moet bladeren. Ik heb van de lijst met sterrenbeelden (Guide to Constellations) een kopie gemaakt die ik in een plastic hoes bewaar zodat ik snel kan kijken waar ik een bepaalde constellatie moet zoeken. Dat scheelt het iedere keer moeten terugbladeren wat des te lastiger is als het boekje teruggevouwen is.

Ook de detailrijkdom is niet altijd even prettig. Soms staan er zoveel objecten naast elkaar dat het lastig is ze van elkaar te onderscheiden. (Zeker als het donker is en je in zwak rood licht moet turen door een leesbrilletje.) Vanzelfsprekend is dit laatste een luxe probleem. Het atlasje heeft me prima geholpen in het veld en ik zou me nu behoorlijk onthand voelen zonder!

Een mogelijk nadeel zou kunnen zijn dat er geen beschrijvingen van de objecten zijn gegeven. Bedenk daarbij echter wel dat het een pure atlas is. Voor eventuele beschrijvingen kan men een boek nemen als de Deep Sky Reiseführer of de Night Sky Observer's Guide.


Samenvatting

+ Handig formaat met ringband.

+ Hoog detailniveau.

+ Vele typen objecten.


- Gebrek aan overzicht door klein formaat.

- Gebrek aan omschrijvingen van objecten.

- Engelse taal (zal waarschijnlijk niet tot problemen leiden.)


Score voor beginners: 6

Score voor gevorderden: 8


Algemene informatie

Titel: Sky & Telescope's Pocket Sky Atlas

Auteur: Roger W. Sinnott

Uitvoering: Ringband

Aantal pagina's: 110

Taal: Engels

Uitgever: Sky & Telescope

Publicatiejaar: 2006

ISBN: 1-931559-31-7

--Hyperion 23 mei 2007 21:00 (CEST)