Scutum

Uit Astrowiki
Ga naar: navigatie, zoeken

Terug naar: Sterrenbeelden

Algemene beschrijving

Sgr sct.gif

Scutum, het Schild is het 4 na kleinste en een onopvallend sterrenbeeld wat mede te danken is aan het feit dat het nooit hoger dan zo'n 35 graden boven de horizon komt. Het staat midden in de melkweg tussen Aquila en Sagittarius in. Het sterrenbeeld wordt gevormd door een veelhoek van 4 sterren waarvan alleen α en β met een magnitude rond de 4 goed zichtbaar zijn.

Op een donkere locatie is het sterrenbeeld nauwelijks te missen. Dit komt niet zozeer door de sterren maar door de zogenaamde Scutum Wolk; een gedeelte van de melkweg in het sterrenbeeld dat minder dan de rest wordt gestoord door stofwolken. Aan de hemel ziet men duidelijk een lichte ronde 'bol'.

De beste tijd om het sterrenbeeld te bekijken is augustus. Andere zomermaanden zijn ook geschikt maar de nachten zijn dan niet echt donker.

Aangrenzende sterrenbeelden

Aquila | Sagittarius | Serpens Cauda

Historie

Dit sterrenbeeld is net als de sterrenbeelden Canes Venatici, Lacerta, Leo Minor, Lynx, Sextans en Vulpecula in 1690 door Hevelius verzonnen.

Objecten

Door de aanwezigheid van de Melkweg bevinden zich in Scutum veel sterrenhopen. M11 is een absolute topper en een van de mooiste aan de hemel en in elk formaat telescoop toont deze weer een ander aangezicht. M26 is het andere Messier object maar veel lastiger te zien en vereist minimaal een 20cm kijker om enige details zichtbaar te maken.

Sterren

Letter Naam vMag
α 3.85
β 4.22
γ 4.7
δ 4.72
ε 4.9
ζ 4.68
η 4.83

Deep sky

H400 objecten

Naam Type Magnitude OppervlakteHelderheid Diameter
NGC 6664 Open sterrenhoop 7.8 13.6 16.0'x16.0'
NGC 6712 Bolvormige sterrenhoop 8.1 11 4.3'x4.3'