Sagitta

Uit Astrowiki
Ga naar: navigatie, zoeken

Terug naar: Sterrenbeelden

Algemene beschrijving

Aql del equ vul sge.gif

Sagitta, de Pijl, is een klein, niet heel helder maar toch goed herkenbaar sterrenbeeld. In tegenstelling tot wat de naam zou vermoeden staat dit sterrenbeeld niet heel dicht bij de Boogschutter maar is te vinden tussen Aquila en Vulpecula. Het sterrenbeeld doet wat betreft vorm de naam wel eer aan en is duidelijk te herkennen als een Pijl. Op een lichtvervuilde locatie zal de figuur moeilijk te herkennen zijn vanwege de 3 sterren van magnitude 4.3 en de punt van de pijl met magnitude 5. In een telescoop valt direct op dat dit sterrenbeeld in de Melkweg staat. Er zijn talloze sterren zichtbaar rondom de hoofdsterren.

Het sterrenbeeld is een zomersterrenbeeld net als Vulpecula, Cygnus, Aquila en daardoor het best waar te nemen in augustus.

Aangrenzende sterrenbeelden

Delphinus | Aquila | Vulpecula | Hercules

Historie

Objecten

De bolvormige sterrenhoop M71 is het enige Messier object in dit sterrenbeeld. De bolhoop is vanwege het open karakter lastig als zodanig te herkennen. Men zou eerder denken dat het om een compacte open sterrenhoop ging. Dit maakt het object niet minder spectaculair. De sterren zijn allemaal relatief zwak, waardoor ze aan en uit lijken te flikkeren als men de bolhoop bekijkt door een telescoop.

Sterren

Letter Naam vMag
α Sham 4.37
β 4.37
γ 3.47
δ 3.83
ε 5.66
ζ 5
η 5.1
θ 6.48

Deep sky