Ritchey-Crétien

Uit Astrowiki
Versie door 217.169.229.157 (Overleg) op 11 jul 2018 om 07:23

(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Ga naar: navigatie, zoeken

De Ritchey Crétien, hoofdzakelijk ontworpen als fotografisch instrument door de Amerikaanse George Ritchey en Fransman Henri Chrétien, is een cassegrain-achtig optisch ontwerp dat comavrij is. In het Ritchey-Chrétien ontwerp vinden we twee dusdanig hyperbolisch gevormde spiegels, dat coma ontbreekt. Doordat er alleen spiegels in dit ontwerp aanwezig zijn, kent dit systeem geen chromatische aberratie, zoals die zich wel voordoet in systemen met een correctorlens (-lenzen) of een schmidtplaat (refractief element). De Ritchey-Chrétien heeft het grootste aberratie-vrije focusvlak ,over deze telescoop is lang nagedacht. De hyperbolische spiegels die in het ontwerp van een Ritchey-Chrétien worden gebruikt zijn zeer moeilijk te maken. Nochtans, gezien de voordelen van het ontwerp, is ritchey-Chrétien de keus van bijna alle professionele waarnemingscentra voor de laatste 50 jaar geweest. De meest geproduceerde telescopen zijn over het algemeen zwaar, breekbaar, en thermisch instabiel. RC's zijn de laatste tijd verbeterd door gebruik van koolstof om focusverschuivingen door temperatuur (fotografie) te minimaliseren. De overheid, militair, institutioneel, professioneel amateurs gebruiken grotere formaten en hogere resolutie CCD of CMOS gebaseerde camera's. De ritchey-Chrétien is het uiteindelijke de weergaveplatform van CCD/CMOS geworden.

Vaak wordt beweerd dat RC's niet geschikt zijn voor visueel waarnemen, maar dat ligt meer aan het feit dat de meeste commercieel verkochte RC's voor astrofotografie geschikter gemaakt zijn door ze uit te rusten met een F/6 tot F/8 optisch systeem, wat direct een grotere obstructie met zich meebrengt, die het visuele contrast nadelig beïnvloed. Het ontwerp zelf is niet minder geschikt voor visueel dan bv een Schmidt-Cassegrain, zolang de openingsverhouding maar F/10 of hoger wordt gekozen.

de bekendste ritchey-crétien: Hubble

Hubble.jpg

Een amateurs RC :

RCken.jpg

Onderste plaatje is geen (semi-) RC, maar een gewone Schmidt Cassegrain met een extra coma corrector. Het wordt heden op de markt gebracht als Advanced Coma Free (Meade) of Edge HD (Celestron)

Deepsilence \m/ 11/10/'06