Refractor

Uit Astrowiki
Ga naar: navigatie, zoeken

De refractor of lenzenkijker is eigenlijk de oervorm van de telescoop. En door een aantal zeer belangrijke voordelen is dit systeem nog steeds zeer geliefd bij veel amateur-astronomen. De vele voordelen van het systeem maken dit type telescoop snel inzetbaar, en wordt je meestal getrakteerd op een zeer scherp, rustig en stabiel beeld. Het is juist die oervorm, die de lenzenkijker interessant houdt: Het objectief zit voorin, waardoor het snel op temperatuur is, en de buis bevat alleen de van het objectief afkomstige, convergerende (bij het brandpunt samenkomende) lichtbundel, waardoor goed bafflen (reflectievrij maken en strooilicht vermijden) makkelijk is, en turbulenties in de buis een minimaal nadelig effect hebben. Die zaken, samen met de het ontbreken van een obstructie, die in het merendeel van de spiegel-telescopen wel noodzaak is, maken de lenzenkijker zeer interessant, mits de onherroepelijk door het systeem gergenereerde kleurfouten binnen de perken blijven.

Er zijn diverse 'subsystemen' te krijgen, waarvan de 'achromaten' en de 'apochromaten' de meest bekende zijn. Een achromaat is een meestal twee-lenzig objectief, waarbij de kleurfouten, zo goed als dat gaat met twee lenzen en een bepaalde brandpuntsafstand, grotendeels gecorrigeerd zijn. Wil je betere kleurcorrectie, dan kom je al snel bij de vaak veel duurdere apochomaten terecht. Refractors zijn ook te krijgen in zeer handig compacte formaten, waardoor 'even meenemen' of buitenzetten heel makkelijk is.

Maar al te vaak doemen op het forum soms heftige discussies op over de verschillen tussen een refractor en een reflector (of bepaalde reflector) Vaak is de constatering dat een reflector duidelijk minder goed presteert dan een kwa opening even grote, hoge kwaliteit refractor. Daarbij wordt vaak vergeten dat de meeste commercieel verkrijgbare reflectors vaak nog wat kleine (soms zelfs grotere) aanpassingen nodig hebben, om de optiek stukken beter te laten presteren, om op die manier een eerlijkere vergelijking mogelijk te maken. Vaak staat het ontbreken van voldoende optische kennis ook aan de basis van een oneerlijke vergelijking.

Zeker de laatste jaren, zijn door een beter geworden inzicht in het beter te laten presteren van reflectors, de grootste prestatie-verschillen tussen de refractor en de reflector toch wel opgelost. Laat wel duidelijk zijn dat overgrote deel van deze oplossingen door amateurs bedacht zijn, en dat de commerciele wereld nog (ver ?) achterloopt. Dus zal het bij de (onaangepaste) gemiddelde commerciele reflector nog wel even duren voordat de optiek de kans krijgt optimaal te presteren, en daarmee te bewijzen dat de verschillen met een eenzelfde caliber, hoge kwaliteits refractor op z'n minst zeer klein zullen zijn, dat is in ieder geval wat de theorie ons leert. De meeste fabrikanten willen geen tijd steken in dit soort zaken, zeker niet als ze voor 300 euro een 30cm reflector willen verkopen.

Achromaten

Apochromaten

Neochromaten