Planeten

Uit Astrowiki
Versie door Siom (Overleg | bijdragen) op 10 nov 2012 om 16:11 (planeten)

(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Ga naar: navigatie, zoeken

planeten zijn objecten die om een ster heendraaien. de aarde is een planeet omdat we om de zon (de zon is een ster) heendraaien. om een object een planeet te noemen moet ie aan deze 3 voorwaarden doen. 1. hij moet zich in een baan rond een ster draaien. 2. het moet rond zijn. 3. heeft de omgeving van haar baan schoongeveegd van andere objecten.

pluto is sinds 2006 geen planeet meer. pluto voldoet wel aan de 1e 2 regels maar niet aan de derde en is dus tot dwergplaneet benoemd.


exoplaneten

exoplaneten zijn planeten die in een ander zonnestelsel om een ster heendraaien. de allerbekenste is wel kepler 22B. hij heeft net zo als de aarde een dikke atmodfeer van zuurstof en stikstof. verder heeft kepler 22b ook nog water en staat ie op een goede afstand van de zon.


de bewoonbare zone

de aarde staat in de bewoonbare zone en is daardoor dus bewoonbaar. mars staat in de zomer en lente op de bewoonbare zone maar in de winter niet, dan is het te koud. de bewoonbare zone hangt af van de grootte en sterkte van een ster. bij de betelgeuze (een rode reus ) is de hitte en grootte veel erger, en dus staat de bewoonbare zone verder weg dan bij onze zon.


onze planeten

we hebben 8 (9 met pluto erbij) planeten in ons zonnestelsel, dat zijn: mercurius

venus

aarde

mars

jupiter

saturnus

uranus

neptunus

en de dwergplaneet

pluto.


type planeten

de binnenplaneten: mercurius tot/met mars bestaan uit steen en zijn de binnenplaneten de buitenplaneten: jupiter tot/met neptunus bestaan uit gas en worden soms ook wel joviaanse planeten genoemd.

pluto is zoals je weet geen planeet meer en bestaat vooral uit ijs en steen.