Orion/Skywatcher (Synta) ED80 (8cm)

Uit Astrowiki
Ga naar: navigatie, zoeken

Skywatcher/Orion (Synta) ED80 (Pro)

Edje.jpg


Deze kijker is een 8CM F7.5 Refractor. De nieuwe serie heet PRO. Een marketingding, want de telescoop is identiek aan de blauwkleurige ED80. Het eerste wat me op en tegenviel was het gewicht. De telescoop verliest het qua gewicht van zijn directe concurrenten van William Optics en de duurdere Televue kijkers. De buitendiameter is zo'n 10 cm! Houd hier rekening mee bij het bestellen van bijv een zonnefilter. De afwerking is fraai. Alhoewel ik niet van het goudkleurige houd. De focusser heeft aluminium wielen en loopt fantastisch. Helaas kunnen de scherpe scroefjes in de 2" focusser je diagonaal bekrassen (is bij mij gebeurd). Het objectief is zwaar en groen gecoat.

De telescoop wordt standaard geleverd met een soort fotostatiefadapter. Hier heb je helemaal niets aan! Het is een te zware kijker voor welk fotostatief dan ook.

In het veld

Gelukkig kon ik snel first light doen: ik kreeg met een 2" diagonaal en een vixen 42mm WA oculair saturnus en M44 in één beeldveld! Haarscherp, prachtig beeld dat niet te evenaren is in mijn C8 (die ik prachtig vind hoor)

Daarna gericht op de rosettenevel. Een enorm object en eerder geschikt voor een verrekijker dan een telescoop. Mooi centraal in beeld.

Een tijd later (het weer zat tegen) heb ik mijn eerste astrofoto's gemaakt. Geen enkele kleurfout! Prachtig helder beeld! Weer later heb ik de eclipse bewonderd. Hier is al genoeg over geschreven en er zijn waanzinnige foto's uitgekomen.

Nadien heb ik nog M81, M82 en de sombreronevel in redelijke lichtvervuiling kunnen zien. Ook was de cassinischeiding goed te zien door het lichtsterke objectief (F6.5).

Ik heb de kijker fotografisch vergeleken met de C8. Natuurlijk haal je minder detail uit een 8cm kijker, maar qua contrast en beeldveld steekt ie scherp af tegen de 20cm Schmidt kijker. Prachtige, heldere foto's!

Klik voor M27 vergeleken met de ED80 en de C8 eens hier.Korte statistiek:


+ Loepzuivere beelden, geen kleurfout gezien

+ Groot beeld

+ Standaard 2" uitgang

+ Focusser

+ Zeer geschikt voor astrofotografie


- Zwaar

- 8cm is wat aan te krappe kant voor visueel waarnemen.

- Fotostatiefaansluiting is onzin

--Nop 3 nov 2006 21:18 (CET)