Orion: verschil tussen versies

Uit Astrowiki
Ga naar: navigatie, zoeken
(orion met het blote oog)
 
Regel 109: Regel 109:
 
om je te helpen bij het waarnemen van orion.
 
om je te helpen bij het waarnemen van orion.
  
[[Bestand:Startrahhils]]
+
[[Bestand:Orion.png]]
 
hierboven een foto gemaakt van orion met een dslr (spiegelreflex)
 
hierboven een foto gemaakt van orion met een dslr (spiegelreflex)
 
camera, in het midden heb je de 3 gordelsterren en linksonder (een grote witte stip)
 
camera, in het midden heb je de 3 gordelsterren en linksonder (een grote witte stip)
 
sirius. onder de 3 gordelsterren zie je nog 3 sterren staan maar dan op elkaar gestapeld.
 
sirius. onder de 3 gordelsterren zie je nog 3 sterren staan maar dan op elkaar gestapeld.
 
in het midden is een ster een beetje paars,rood,roze gekleurd. dat is de orionnevel
 
in het midden is een ster een beetje paars,rood,roze gekleurd. dat is de orionnevel

Huidige versie van 18 nov 2012 om 09:18

Terug naar: Sterrenbeelden

Algemene beschrijving

Ori.gif

Het sterrenbeeld Orion is waarschijnlijk het beroemdste sterrenbeeld aan de hemel. Het staat iets rechts van de wintermelkweg. Door de heldere sterren en duidelijke vormen hoeft geen referentiesterrenbeeld genoemd te worden om dit sterrenbeeld te zoeken. Het sterrenbeeld zelf is een referentiesterrenbeeld. Het is overal op de wereld zichtbaar en zelfs een leek zal er bepaalde vormen in herkennen. De schouder wordt gevormd door Betelgeuse, de voet door Rigel, allebei zeer heldere sterren aan het firmament. Vanaf Betelgeuse lopen sterren omhoog als een arm met een knots. Vanaf de andere schouderster (Bellatrix) loopt een vergelijkbare arm horizontaal die eindigt in een halfronde cirkel. Deze cirkel stelt een boog voor. Om het geheel nog heroïscher te maken zijn er ook nog 3 sterren op een rij ter hoogte van het middel van de figuur te zien. Vanaf deze riem hangt nog een zwaard in de vorm van nog eens 3 sterren. Tussen de twee onderste sterren van het zwaard is een neveligheid te zien. Dit is de grote Orionnevel, die zelfs in licht stedelijk gebied met het blote oog waarneembaar is. Hij is daarmee de helderste nevel zichtbaar vanuit het noordelijk halfrond.

Aangrenzende sterrenbeelden

Gemini | Taurus | Monoceros | Lepus | Eridanus

Historie

Objecten

Niet alleen de vorm van het sterrenbeeld spreekt tot de verbeelding, ook de statistieken zijn indrukwekkend. Zowel de sterren als de deep-sky objecten in Orion zijn bijzonder te noemen.

Sterren

Betelgeuse is een van de grootste bekende sterren en is een van de weinige sterren die met een telescoop een bolvorm toont. Als de ster op de plaats van de zon zou staan zou de buitenste atmosfeer verder komen dan de baan van Jupiter. De ster nadert het einde van zijn bestaan en de Hubble foto laat duidelijk een misvorme bol zien van een ster die bloot staat aan zware gravitationele krachten. De ster geeft ongeveer 135.000 keer zoveel licht als onze eigen zon en is vanaf de aarde de 9e helderste ster. In theorie is het mogelijk dat de ster al is onploft, maar dat het licht hiervan nog ons moet bereiken. Het worden dus een spannende 600 jaar (de tijd die het licht nodig heeft hier te komen). [1]

Rigel is eigenlijk de helderste ster in Orion en de 6e helderste ster gezien vanaf de aarde maar onterecht als β aangeduid. Waarschijnlijk speelde de kleur van Betelgeuse hierin een rol en is een schouder nu eenmaal iets belangrijker dan een voet bij het vertellen van verhalen. De ster geeft 66.000 keer zoveel licht als onze eigen zon en staat op zo'n 700 lichtjaar.

De riem van Orion wordt (van links naar rechts) gevormd door Alnitak (ζ), Alnilam (ε) en Mintaka (δ). Deze sterren zijn allemaal indrukwekkend maar Alnilam spant de kroon. Dit is een van de helderste sterren van de melkweg en makkelijk te zien vanuit dichtbijzijnde sterrenstelsels zoals M33 of M31. De ster heeft een helderheid die 380.000 keer groter is dan de helderheid van onze eigen zon.

Letter Naam vMag
α Betelgeuse 0.5
β Rigel 0.12
γ Bellatrix 1.64
δ Mintaka 2.23
ε Alnilam 1.7
ζ Alnitak 2.05
η 3.36
θ 5.13 & 5.08

Deep sky

Het bekendste object in Orion is M42, de grote Orion nevel. Dit is een van de spectaculairste deep-sky objecten aan de hemel. Het trapezium staat midden in de nevel en bestaat uit 4 makkelijk zichtbare sterren, maar op een goede avond zijn 2 sterren nog te splitsen in 2 aanvullende sterren. De sterren zijn allen gevormd uit het gas in de Orionnevel en tonen verschillende kleuren. M43 staat vlakbij het helderste deel van de Orionnevel. Het gebied is verder rijk aan sterrenhopen en nevels waarbij de Running Man ook nog de moeite waard is. De paardekopnevel is visueel zeer lastig zichtbaar.

H400 objecten

Naam Type Magnitude OppervlakteHelderheid Diameter
NGC 1788 Reflectie nevel 4.0'x2.0'
NGC 1980 Cluster met nevel 14.0'x14.0'
NGC 1999 Reflectie nevel en H-II gebied 2.0'x2.0'
NGC 2022 Planetaire nevel 11.5 8.8 19.0''x19.0''
NGC 2024 Reflectie nevel en H-II gebied 14.0'x12.0'
NGC 2169 Open sterrenhoop 5.9 9.9 7.0'x7.0'
NGC 2186 Open sterrenhoop 8.7 11.4 4.0'x4.0'
NGC 2194 Open sterrenhoop 8.5 13.2 10.0'x10.0'orion met het blote oog

Orion is het allerbest in de winter te zien op het noordelijk halfrond. orion word voor veel mensen gebruikt als een sterrenzoeker want als je de 3 gordelsterren naar het zuiden doortrekt kom je bij sirius, de helderste ster van de hemel. ook kom je via bepaalde sterren naar procyon, en ga zo nog maar even door... het allermooist is de orionnevel natuurlijk met een telescoop. maar met het blote oog zie je ook al een wazige vage grijze vlek. succes met waarnemen!


foto's

om je te helpen bij het waarnemen van orion.

Bestand:Orion.png hierboven een foto gemaakt van orion met een dslr (spiegelreflex) camera, in het midden heb je de 3 gordelsterren en linksonder (een grote witte stip) sirius. onder de 3 gordelsterren zie je nog 3 sterren staan maar dan op elkaar gestapeld. in het midden is een ster een beetje paars,rood,roze gekleurd. dat is de orionnevel