Oppervlaktehelderheid

Uit Astrowiki
Versie door Redfish (Overleg | bijdragen) op 31 mei 2009 om 19:33 (Nieuwe pagina: Hier komt een artikel over oppervlakte helderheid. Het verschil tussen de piek-oppervlakte helderheid en 'gewone' oppervlakte helderheid. Deze is uit te drukken in magnitude/arc-secon...)

(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Ga naar: navigatie, zoeken

Hier komt een artikel over oppervlakte helderheid. Het verschil tussen de piek-oppervlakte helderheid en 'gewone' oppervlakte helderheid. Deze is uit te drukken in magnitude/arc-seconde. Omdat een SQM meter de magnitude/arc-seconde waarde van de hemelachtergrond geeft, kun je dus bekijken of je een object zult kunnen zien. Dit hangt af van de grootte van de kijker en de exit pupil. Bij kleinere exit pupil zal het contrast hoger worden en zijn zwakkere objecten te zien. Zo kan dmv de SQM meting van de hemel (eventueel ook lager aan de horizon) worden bepaald of en met welke vergroting een object te zien zal zijn in een bepaalde telescoop.

Invoegen: tabel met magnitude/arc-seconde winst per kijker apertuur * exit pupil tabel van magnitude/arc-seconde waarde van Messier objecten

Dit artikel maakt gebruik van informatie op de site van Tony Flanders: http://mysite.verizon.net/vze55p46/index.html

De tabel van magnitude winst per kijker is van J.W. van der Kouwe (Hyperion) van het Astroforum