Open sterrenhopen

Uit Astrowiki
Ga naar: navigatie, zoeken

Wat zijn open sterrenhopen?

Open sterrenhopen zijn groepen sterren die op hetzelfde moment ontstaan zijn uit een wolk van gas en stof. De wolk trekt samen door de zwaartekracht. Hierdoor ontstaan nieuwe sterren. Deze sterren staan vlak na hun ontstaan dicht bij elkaar, maar zullen, naarmate de tijd verstrekt, steeds verder uit elkaar gaan staan door invloeden van externe factoren. Deze factoren verstoren de sterrenhoop waardoor de sterren verschillende richtingen en snelheden gaan aannemen. Hierdoor zal een open sterrenhoop niet heel lang bestaan. Open sterrenhopen zullen na een miljard jaar volledig opgelost zijn en de sterren, die eens tot dezelfde hoop behoorden, kunnen zich nu aan een heel andere kant van het sterrenstelsel bevinden dan de rest. Onze zon maakte ook ooit deel uit van een open sterrenhoop.

Omdat open sterrenhopen niet lang bestaan, zijn de sterren die we in zo’n cluster zien meestal vrij jong en heet.


Doordat het gas, waar de open sterrenhopen uit ontstaan, het meest te vinden is binnen de Melkweg, kunnen we de meeste clusters zien langs de band van de Melkweg. Maar ook over de rest van de hemel zijn tal van open sterrenhopen te zien. Op het moment zijn er ongeveer 900 clusters bekend.

Open sterrenhopen bevatten relatief weinig sterren, zeker in verhouding met bolvormige sterrenhopen. Open clusters bevatten enkele tot honderden sterren, terwijl bolhopen er honderdduizenden kunnen tellen. Omdat de sterren in een open cluster zo heet zijn, zijn ze op grote afstanden nog zichtbaar.


Open sterrenhopen zijn objecten die zeer gemakkelijk te vinden zijn, en dit kan al met het blote oog. Op heldere, maanloze nachten zijn zij te zien als vage vlekken aan de hemel. Als je een verrekijker hebt kun je tientallen open sterrenhopen ontdekken, maar meestal zien ze er nog wel als wazige vlekken uit, op enkele uitzonderingen na. De Plejaden zijn hier een mooi voorbeeld van. Als je je verrekijker op deze open sterrenhoop richt, zul je al enkele heldere sterren kunnen onderscheiden.

Het beste zijn open sterrenhopen te zien met een kleine telescoop, bijvoorbeeld met een opening van 7 of 8 cm. Er zijn dan veel individuele sterren in de clusters te zien: van enkele tot honderden. Als je een grote telescoop gebruikt zijn de meeste open sterrenhopen niet meer volledig in beeld te krijgen, omdat ze te groot zijn. Zwakkere sterren zijn dan wel beter zichtbaar en je zult meer zien, soms zijn zelfs de restanten van de stof- en gaswolken waaruit de sterren zijn ontstaan zichtbaar. Sommige waarnemers geven daarom de voorkeur om open sterrenhopen met een grotere telescoop te bekijken.

Schets plejaden.jpg

Uitgelicht

Praesepe (M44 / NGC 2632)

Praesepe is te vinden in sterrenbeeld Kreeft en is zo’n 577 lichtjaar verwijderd van de aarde. Men vermoed dat deze open sterrenhoop samen met de Hyaden ontstaan is. Ze hebben namelijk dezelfde leeftijd en vertonen dezelfde beweging.

Met een magnitude van 3,7 is deze open sterrenhoop al met het blote oog zichtbaar als een grote, wazige vlek. Met een verrekijker zijn er al individuele sterren zichtbaar, en met een telescoop met lage vergroting is Praesepe te zien als een prachtige, beeldvullende, open sterrenhoop met tal van dubbelsterren. Wellicht een van de meest mooie open sterrenhopen die er door een kleine telescoop te zien zijn.

Praesepe.JPG


Ptolemaeuscluster (M7 / NGC 6475)

Deze open sterrenhoop werd in de tweede eeuw na Christus waargenomen door Ptolemaeus, vandaar de naam Ptolemaeuscluster. Het cluster is ongeveer 220 miljoen jaar oud en staat op een afstand van zo’n 800 tot 1.000 lichtjaar van de aarde in het sterrenbeeld Schorpioen.

Met een magnitude van 3,3 is het Ptolemaeuscluster al met het blote oog te zien als het hoog genoeg aan de hemel staat. Helaas staat hij niet erg hoog in Nederland en België. Met een telescoop is hij in onze regionen daarom beter te zien en zijn er tal van individuele sterren zichtbaar.

Ptolemaeus.JPG


Vlindercluster (M6 / NGC 6405)

Het Vlindercluster in sterrenbeeld Schorpioen, dankt zijn naam aan Burnham, die het object beschreef als een vlinder met gespreide vleugels. De sterrenhoop bevat ongeveer 80 sterren die allen zo’n 100 miljoen jaar oud zijn.

Met een magnitude van 4,2 is het Vlindercluster op maanloze, heldere nachten al te zien met het blote oog. Het is dan te zien als een wazig vlekje. De sterrenhoop is het mooist door een verrekijker of telescoop met lage vergroting.

Vlinder.JPG


Wilde Eendcluster (M11 / NGC 6705)

Het Wilde Eendcluster is een van de meest rijke, compacte open sterrenhopen. Het bevat ongeveer 2.900 sterren en bevindt zich op een afstand van ongeveer 6.000 lichtjaar van de aarde. Schattingen over de leeftijd van deze sterrenhoop lopen uiteen van 220 tot 500 miljoen jaar. De naam van de sterrenhoop is te danken door de vorm die lijkt op een vliegende eend. Met een magnitude van 6,3 is het Wilde Eendcluster op maanloze, heldere nachten te zien met het blote oog als een ronde, wazige vlek in sterrenbeeld Schild. Met een verrekijker is goed te zien dat het een compacte open sterrenhoop is. De sterren zijn allemaal even helder en steken fel af tegen de gloed van de Melkweg. Als je een telescoop gebruikt bij het waarnemen van dit object, kun je het beste een lage vergroting gebruiken, zodat het object volledig in het beeldveld past.

Wilde eend.JPG
Demelza Ramakers (5 augustus 2007)