Noname 127mm F7.5 ED APO Triplet

Uit Astrowiki
Ga naar: navigatie, zoeken

Algemeen

Ik ben sinds enkele maanden in het bezit van een M42 127mm F7,5 ED APO triplet die gelijk is aan de Meade 5000 en Astro-Tech. Het is een mooie Goed gelakte telescoop waar een alu deksel bijzit om hem stofdicht af te sluiten en darks mee te maken, ik ben daar niet zo tevreden over omdat het een zwaar en lastig op te schroeven deksel is. Dit had van mij een soort van stofkap mogen zijn van kunststof. Er zit origineel een 6x40 zoeker bij die ik heb vervangen voor een Red dot finder, het geheel is in een mooie aluminium koffer geleverd tegen meerprijs.

Uiterlijk.

De telescoop heeft een handvat wat hem makkelijk hanteerbaar maakt wat wel nodig is omdat hij toch 7 kg weegt, bovenop het handvat is de mogelijkheid een camera te plaatsen. Ik heb hem ontvangen met een 2,5" Moonlight servo focusser maar heb begrepen dat de originele focusser te kort schiet aan draagkracht en makkelijk verschuift indien de telescoop omhoog gericht staat. Deze focusser is wel een erg prettige die nauwkeurig is af te stellen en aan draagkracht 2,5kg mag dragen maar is in verhouding erg duur t.o.v. de telescoop.

Observeren en fotografie

Observeren doe ik weinig tot nooit omdat mijn liefde toch bij fotografie ligt, daarvoor gebruik ik een Canon 350D die geen problemen heeft met het beeldveld. Ik heb wel begrepen dat visueel tot magnitude 14 is te halen. Wat me opvalt is dat het beeldveld erg vlak is van zichzelf, een flattener is dan ook niet noodzakelijk of je moet perfectie willen, maar ik neem aan dat je dan een andere(duurdere) telescoop zou kopen. Ben nog wel met de aanschaf van een reducer bezig om t.z.t. het brandpunt te verkorten en een groter beeldveld te krijgen waar nodig, wanneer die er is zal ik daar ook melding van maken. De dauwkap die uitschuifbaar is komt behoorlijk naar voren maar een verwarmingslint is wel noodzakelijk om geen dauw te krijgen op de lens. Ik was bang dat met 952 mm brandpunt de belichtingstijd wel erg lang zou worden maar dat valt me niet tegen. Er is een test op [1] over deze 127mm F7,5 telescoop.

Conclusie

Een prettige telescoop die zijn geld wel waard is, indien je hem voor astrofotografie gebruikt is een betere focusser wel aan te raden,de stevige aluminum koffer waarin je hem goed kunt vervoeren zonder schade te krijgen is er bij, Al met al is het voor mij een betere keuze dan mijn vorige C9.