Night Sky Observer's Guide

Uit Astrowiki
Versie door 62.251.92.69 (Overleg) op 14 apr 2008 om 21:58 (Mijn mening)

(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Ga naar: navigatie, zoeken

Beschrijving

Nsog1.jpg Nsog2.jpg

De Night Sky Observer's Guide (NSOG) bestaat uit twee delen. Het is geschreven met het doel vooral de bezitters van grotere kijkers te voorzien van informatie over de voor hen zichtbare objecten. De schrijvers realiseerden zich namelijk dat er steeds meer amateurs zijn met grote telescopen. Voor hen bestaat vrij weinig materiaal. In hun voorwoord schrijven de auteurs dat ze de boeken zien als een vervanging voor het nu gedateerde Burnham's Celestial Handbook.

Het resultaat is deze twee boeken geworden. Deel 1 begint met een inleiding door Graig Crossen die ook de inleiding van Sky Vistas heeft geschreven. Als je die twee naast elkaar legt zijn ze op sommige onderdelen dan ook praktisch gelijk. Daarna volgen de beschrijvingen van de DSO's per sterrenbeeld. Deel 1 bevat de herfst- en winter-, deel 2 de lente- en zomersterrenbeelden. De nadruk ligt duidelijk op sterrenstelsels en nevels maar ook de mooiste dubbelsterren worden beschreven.

Typisch voor dit werk is dat men de DSO's per kijkeropening beschrijft. De variatiebreedte van de gebruikte telescopen ligt tussen 4 tot 20 inch, maar het merendeel van de beschrijvingen richt zich tot de gebruikers van 8-14 inchers. Dit maakt het boek bruikbaar voor een hele reeks amateurs. Maar zoals boven al is beschreven, 8-14 inch kijkers zijn en blijven kloeke jongens.

Ieder hoofdstuk behandelt een sterrenbeeld. Eerst is er een korte inleiding met een uitleg over de mythologische aspecten, daarna volgt een beschrijving van de DSO's. Van elk van hen wordt de naam, typologie, lokalisatie, grootte (aan de hemel!) en visuele magnitude gegeven. Vervolgens is er de beschrijving van het visuele aspect, ingedeeld per kijkeropening.

Veel aandacht is gegeven aan het kaartenwerk. Ieder sterrenbeeld heeft een overzichtskaart met sterren tot magnitude 5. Wil men de diverse objecten opzoeken dan kan men gebruik maken van de zoekerkaarten die tot magnitude 8 gaan. Ook is er een aparte kaart waar de onderlinge relatie van de zoekerkaartjes is aangegeven. Van bijna elk groter object is een foto en/of schets te vinden. Deze zijn zonder uitzondering gemaakt door amateurs. (Deze worden achter in het eerste deel genoemd inclusief een foto.)

In totaal worden 5541 objecten beschreven, waaronder 2104 dubbelsterren, 433 variabele sterren, 2030 sterrenstelsels, 127 planetaire nevels, 131 heldere nevels, 69 donkere nevels, 550 open clusters en 92 bolhopen. Er blijven nog vijf objecten over, waaronder enkele quasars. Verder zijn er 446 foto's en 827 schetsen. Op één foto of schets zijn soms meerdere objecten te vinden.

Amerikaanse lezers hebben er op gewezen dat objecten in het uiterste zuidelijke gedeelte van de hemel er wat bekaaid vanaf komen.

Inhoudsopgave

Deel 1:

- Acknowledgements

- Foreword

- Introduction

- Chapter 1: Observation of Deep-Sky Objects

- Chapter 2-30: Autumn & Winter Constellations

- Appendix A: The Local Galaxy Group

- Appendix B: Meteor Showers

- Appendix C; The Editors and Contributors

- Bibliography

- Index


Deel 2:

- Chapter 31-65: Spring and Summer Constellations

- Bibliography

- Index


Mijn mening

Deze twee boeken zijn zeer bruikbaar. Er is een schat aan informatie terug te vinden die ik niet in andere werken tegenkom. Praktisch zijn de verschillende beschrijvingen voor verschillende telescopen. Dat voorkomt te hoge verwachtingen van wat men uiteindelijk echt ziet. De afwerking is mooi. De beschrijvingen wijzen fraai naar de afbeeldingen maar helaas moet men soms bladeren om die afbeeldingen te vinden. Ze staan niet altijd op dezelfde bladzijde. Bevreemdend is dat de hoofdstukken doorgenummerd zijn in deel 2 maar de paginanummering niet. Gelukkig levert dat geen praktische problemen op; de index is daarop aangepast.

Een klein nadeel is de grootte van de boeken. Ze zijn echt bedoeld als studie materiaal en niet om in het veld te gebruiken. Wat op zich jammer is want de zoekerkaartjes zouden erg bruikbaar zijn.

Samenvatting

+ Volledigheid.

+ Verschillende beschrijvingen voor verschillende grootte telescopen.

+ Goede afwerking.

+ Goed kaartmateriaal


- Engelse taal.

- Niet erg handzaam.


Score voor beginners: 7

Score voor gevorderden: 8,5


Algemene informatie

Titel: Night Sky Observer's Guide (2 delen) 6e druk

Auteurs: George Kepple, Glen Sanner (voorwoord door Graig Crossen)

Uitvoering: gebonden

Aantal pagina's: 401 + 505

Taal: Engels

Uitgever: Willmann-Bell

Publicatiejaar: 2005

ISBN: deel 1: 0-943396-58-1

ISBN: deel 2: 0-943396-60-3

--Hyperion 7 jun 2007 10:25 (CEST)