Messier 1

Uit Astrowiki
Ga naar: navigatie, zoeken

Messier 1 (NGC 1952, Krabnevel) is een supernovarestant in het sterrenbeeld Taurus.

Feitelijke gegevens

Type: Supernova restant

Afstand: 6,300 lichtjaar

Straal: 3 lichtjaar

Absolute magnitude (V): −3

Opmerkelijke eigenschappen: Optische pulsar

Andere benamingen: M 1, NGC 1952

Ontdekking

Dit supernovarestant werd voor het eerst waargenomen door John Bevis in 1731. Het is een restant van een supernova welke in 1054 zelfs overdag met het blote oog zichtbaar was. Deze unieke eigenschap word zowel door Chinese als Arabische astronomen vermeld in de geschiedenis. In 1758 werd het supernovarestant herontdekt door Charles Messier en genoteerd in een lijst van komeet-achtige objecten. De krabnevel werd zo het eerste object in de beroemde Messier Catalogus, Messier 1 ofwel M1. De naam krabnevel volgde pas in 1840 toen Lord Rosse een krabvormige structuur in het restant waarnam.

In het begin van de 20ste eeuw bleek uit fotomateriaal dat het restant zich uitbreidde. Terugcalculatie resulteerde er in dat de oorsprong van het restant zo een 900 jaar ervoor plaats had moeten vinden. Uit de Chinese en Arabische geschiedenis bleek dat in die tijd een 'nieuwe' ster aan de sterrenhemel was verschenen op dezelfde plek als waar de krabnevel zich nu bevind. Met een geschatte magnitude van tussen de -7 en -4,5 was de supernova naast de zon en maan het helderste object aan de hemel, en ook overdag zichtbaar. Dit hield ze bijna een maand lang vol, waarop ze nog 2 jaar lang 's nachts zichtbaar bleef. De supernova zelf was overigens al 6,700 jaar oud. Het duurde enkel tot 1054 voor het licht van deze supernova de aarde bereikte.

Wetenschappelijke informatie

Het restant breid zich momenteel met een snelheid van 1,500 kilometer per seconde uit. De krabnevel is in visueel licht zichtbaar als een ovaal met vele dunne langgerekte filamenten. Deze details worden uiteraard vele malen beter zichtbaar op foto's.

Waarnemen

Sterrenbeeld: Taurus

Schijnbare magnitude (V): +8.4

Schijnbare afmetingen (V): 6' × 4'

Rechter klimming: 05u 34m 31.97s

Declinatie: +22° 00′ 52.1″


Het visueel waarnemen van de krabnevel kan al met een redelijk eenvoudige telescoop op een donkere locatie. Zij zal dan zichtbaar zijn als een diffuse vlek. Details nemen toe naarmate de objectiefdiamater en seeing toenemen. Het object bevind zich vlakbij zéta Taurus, de heldere ster welke de linker 'hoorn' van de stier vormt.