Meade ETX70AT

Uit Astrowiki
Ga naar: navigatie, zoeken

De ETX70AT is de kleinste telg uit de Meade familie. In het voorjaar van 2009 was deze telescoop te koop bij de Lidl voor maar 99 euro. Voor deze prijs krijg je een telescoop met een 70 mm achromaat met met een brandpuntafstand van 350 mm (f5).De telescoop is middels de typische Meade vork op een aluminium statief geplaatst. Door het geringe gewicht is het geheel eenvoudig te transporteren. De telescoop wordt compleet met GOTO besturing geleverd.

"First light" Ik heb deze telescoop voornamelijk gekocht om tijdens de lange astrofotografie sessies ook nog visuele waarnemingen te kunnen doen. Een sessie begint met het uitrichten van het statief op het noorden. Vervolgens wordt de telescoop waterpas opgesteld. Na wat standaard stappen met de GOTO controller vraagt het om de uitlijningsmethode. Ik koos voor een 2-sterren uitlijning. Dit ging eenvoudiger dan ik dacht. Met wat kleine aanpassingen in de uitlijning van Arcturus en Alkaid werd het eerste deepsky object opgezocht; Messier 3. Nadat de het object door de montering gevonden was bleek deze slechts een paar boogminuten uit het midden van het beeld te staan. De bolvormige sterrenhoop was eenvoudig zichtbaar. Het oplossen in individuele sterren bleek niet mogelijk, maar kan ook niet worden verwacht van een telescoop van deze grootte. Met de siderische volgsnelheid van de montering, bleef het object ook na 15 minuten keurig in beeld.

Wat wel opvalt is dat de telescoop bij elke beweging veel lawaai maakt. Het eenvoudige aandrijf mechanisme met kunststof tandwielen is daar debet aan. Ook de zes 1,5 volt batterijen hebben geen lang leven. In mijn geval moest ik na 2 uur de batterijen moest verwisselen.

Mijn conclusie luid; een leuke telescoop voor een kleine prijs. Goede optiek voor een dergelijk "kleine" telescoop. De GOTO werkt super. Zeker voor een beginner de moeite waard.