Maak zelf een zonnefilter

Uit Astrowiki
Versie door J.Kruger (Overleg | bijdragen) op 20 jun 2012 om 10:41 (Het zelfmaken van een zonnefilter met een speciedeksel als basis)

(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Ga naar: navigatie, zoeken

Benodigdheden:

-Een regenachtige dag

-Baader AstroSolar Filter

-Speciedeksel (o.a. hier[1] te bestellen)

-Buigzaam karton

-Dubbelzijdigetape

-Hobbymes en schaarIn dit voorbeeld is als basis een 200mm speciedeksel gebruikt. Jammer genoeg is deze methode alleen bruikbaar als de buitendiameter van de telescoop overeenkomt met de diameter van de verkrijgbare speciedeksels.1. Snij twee even groten kartonnen ringen uit met de juiste binnen- en buitendiameter (de buitendiameter van de kartonnenringen moet gelijk zijn aan de binnendiameter van de speciedeksel. Probeer van te voren uit of alles past alvorens je alles vastplakt!) Tip: Snij het gat binnenin de ring eerst voorzichtig met een hobbymes uit, knip daarna de ring buitenom uit.

Zonnefilter - Kartonnenringen.jpg

2. Plak met behulp van de dubbelzijdige tape de Baader zonnefolie tussen de twee ringen.

Tip: Voorzie eerst één ring van dubbelzijdige tape. Plak hier de zonnefolie op en knip vervolgens de overtollige folie langs de buitenrand van de kartonnenring af (Het is aan te raden de bescharmingslaag op de folie te laten zitten). Voorzie nu ook de tweede ring van dubbelzijdigetape en plak deze voorzichtig op de andere kartonnenring met de folie ertussen.

Zonnefilter - Zonnefilter.jpg

3. Snij vervolgens een gat in de speciedeksel ter grootte van de gewenste opening (zorg hierbij dat de overgebleven rand breed genoeg is om de kartonnenringen op te plakken!) Plak aan de binnenkant de dubbelzijdigetape.

Zonnefilter - Speciedop.jpg

4. Neem een welverdiende koffie/thee/fristi pauze en bewonderd je werk tot nu toe.

Zonnefilter - Speciedop+Zonnefilter.jpg

5. Plak de filter met de kartonnenringen in de binnenkant van de speciedeksel en druk deze goed aan (niet op de folie drukken maar op de kartonnenringen). klaar!

Zonnefilter - Zonnefilter klaar.jpg