Maak een goedkope zonnefilter: verschil tussen versies

Uit Astrowiki
Ga naar: navigatie, zoeken
 
Regel 1: Regel 1:
 
'''Benodigdheden:'''  
 
'''Benodigdheden:'''  
 +
 
Baader AstroSolar Filter  
 
Baader AstroSolar Filter  
  

Huidige versie van 8 nov 2006 om 18:53

Benodigdheden:

Baader AstroSolar Filter

Buigzaam karton

Lijm / Plakband


1. Bevestig 3 of 4 centimeter ring of rand van karton rond het objectief (let op: niet de oculairkant) van de camera, verrekijker of telescoop. Plak het karton stevig met plakband aan het objectief. Houdt er rekening mee dat het later wel verwijderd moet kunnen worden.


2. Plaats een tweede ring of rand van karton, die 1 of 2 centimeter smaller is over de eerste en haal deze ring er vervolgens weer af.


3. Knip een stuk filter uit dat rondom minimaal 2 tot 3 centimeter groter is dan de opening van het objectief en leg het op de eerste ring van het karton, die nog bevestigd is aan het objectief.


4. Schuif de tweede ring van karton over de eerste, zodat het filter redelijk vlak tussen de twee ringen klem komt te zitten (maar niet zo strak dat het zou kunnen scheuren). Het filter blijft daarbij 1 tot 2 centimeter uitsteken. U kunt het eventueel naar boven omslaan of vastplakken.


5. Wikkel om het geheel plakband. Zorg ervoor dat de twee ringen en het filter stevig met elkaar verbonden zijn en goed vastzitten aan de kijker of camera. Gebruikt u lijm om het karton te plakken, let er dan op dat er geen lijmresten op het filter terechtkomen.

Freek 8 nov 2006 19:52 (CET)