Lyra

Uit Astrowiki
Ga naar: navigatie, zoeken

Terug naar: Sterrenbeelden

Algemene beschrijving

Her lyr.gif

Lyra, de Lier is een klein sterrenbeeld en een van de weinige sterrenbeelden die de naam duidelijk eer aan doet. Het sterrenbeeld heeft een zeer herkenbare vorm bestaande uit een ruit en ook de hoofdster Wega die iets boven de ruit staat, zorgt ervoor dat men dit sterrenbeeld zelden over het hoofd ziet. Samen met Deneb en Altair vormt Wega de Zomerdriehoek.

Het sterrenbeeld is niet helemaal circumpolair maar Wega gaat in Nederland nooit onder en is dan ook de hele nacht te volgen. Van juli tot en met oktober is het sterrenbeeld goed te bekijken. In augustus staat het sterrenbeeld 's avonds op zijn hoogst. De ringnevel is dan door maximaal contrast het best te bekijken.

Aangrenzende sterrenbeelden

Hercules | Draco | Vulpecula | Cygnus

Historie

Objecten

Sterren

Lyra bevat veel dubbelsterren zoals de tabel laat zien. ε Lyrae is bekend als de dubbele dubbel. Om alle 4 de componenten te zien is een redelijk grote telescoop die perfect is afgesteld nodig.

Letter Naam vMag
α Vega 0.03
β Sheliak 3.45
γ Sulafat 3.24
δ 5.58 & 4.3
ε 5.06 & 5.14
ζ 4.36 & 5.73
η Aladfar 4.39
θ 4.36

Deep sky

Lyra is het bekenste vanwege M57, de Ringnevel. Door sommigen tot de mooiste planetaire nevel benoemd. De nevel is in een kleine telescoop bij lage vergroting al te zien als rookringetje maar kan makkelijk over het hoofd worden gezien door een onervaren waarnemer. M56 is het andere Messier object van dit sterrenbeeld. Het is een bolhoop maar door de beroemdheid van M57 wordt M56 vaak vergeten. Hij is ook niet heel spectaculair maar goed te doen in een gemiddeld grote kijker.