Lynx

Uit Astrowiki
Versie door Redfish (Overleg | bijdragen) op 27 dec 2009 om 16:29 (Deep sky)

(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Ga naar: navigatie, zoeken

Terug naar: Sterrenbeelden

Algemene beschrijving

Aur lyn.gif

Het sterrenbeeld Lynx bestaat eigenlijk uit een lange lijn met veel stompe hoeken. Deze lijn bevindt zich in het gebied tussen de sterrenbeelden Auriga, Gemini, Cancer en Leo aan de ene kant en Ursa Maior en Leo Minor aan de andere kant. Het sterrenbeeld bevat 3 sterren helderder dan magnitude 4. Deze sterren zijn makkelijk te vinden boven ι Cancri maar stom genoeg is slechts 1 ervan voorzien van een Griekse letter. Het is daarom lastig en onhandig om sterren te benoemen die èn geen helderheidsindex èn geen naam hebben. De sterren die tot de rest van het sterrenbeeld behoren zijn nauwelijks helderder dan sterren in de omgeving. Enige vorm die het sterrenbeeld heeft is daarom arbitrair. Voor hetzelfde geld zou je de lijn via een andere ster van dezelfde magnitude kunnen laten lopen. Het kan daarom als een uitdaging worden gezien de lijn van het sterrenbeeld in zijn geheel te herkennen, maar veel voldoening krijgt men er waarschijnlijk niet van.

Het sterrenbeeld is het bekendst vanwege het sterrenstelsel NGC2683 dat vlak op de grens met Leo ligt. Voor de rest zijn er geen noemenswaardige voorwerpen in het sterrenbeeld te vinden.

α staat begin april onder het zenit. Dit is de beste tijd om NGC 2683 te bezoeken.

Aangrenzende sterrenbeelden

Ursa Maior | Leo | Leo Minor | Auriga | Gemini | Cancer | Camelopardalis

Historie

Het sterrenbeeld Lynx is net als Canes Venatici, Lacerta, Leo Minor, Scutum, Sextans en Vulpecula verzonnen door Johannes Hevelius. Net als de andere 6 sterrenbeelden die door Hevelius werden benoemd, bestaat ook de Lynx uit vrij zwakke sterren en was daarom lange tijd naamloos. Hevelius schreef dat om dit sterrenbeeld te zien je het zicht van een Lynx nodig had, wat op zijn zachtst gezegd een understatement is.

Objecten

Sterren

Letter Naam vMag
α 3.13

Slechts éen ster met een helderheidsindex. Wat betreft namen heeft 1 ster een naam: Alsciaukat (Flamsteed nr. 31), van magnitude 4.25.

Deep sky

Messier NGC Alternatieve naam Objecttype Magnitude
2683 Melkwegstelsel 10.6

H400 objecten

Naam Type Magnitude OppervlakteHelderheid Diameter
NGC 2419 Bolvormige sterrenhoop 10.4 14.1 6.2'x6.2'
NGC 2683 Sterrenstelsel 9.7 12.8 8.8'x2.5'
NGC 2782 Sterrenstelsel 11.4 13.5 3.7'x2.4'