Lacerta

Uit Astrowiki
Ga naar: navigatie, zoeken

Terug naar: Sterrenbeelden

Algemene beschrijving

Cyg lac.gif

Lacerta, de Hagedis is een sterrenbeeld dat bestaat uit vrij zwakke sterren, maar op een niet al te lichte locatie is het best te herkennen als hagedis. Het ziet eruit als een zigzag onder de linkeronderkant van het huis van Cepheus en staat in een sterrijk gebied, mede te danken aan de nabijheid van de melkweg. De kop van de Hagedis bevindt zich in de Melkweg. Op een lichtvervuilde locatie kan het sterrenbeeld lastiger te vinden zijn en wordt het gauw over het hoofd gezien tussen de heldere sterrenbeelden Cygnus en in minder mate Cepheus.

Net als de dichtsbijzijnde heldere ster (Deneb) is de kop van de Hagedis circumpolair. Het sterrenbeeld is op zijn laagste punt echter niet heel makkelijk waar te nemen. Het beste kan het sterrenbeeld in oktober bekeken worden. Het doorkruist dan het zenit.

Aangrenzende sterrenbeelden

Cepheus | Andromeda | Pegasus | Cassiopeia | Cygnus

Historie

Het sterrenbeeld werd door Johannes Hevelius verzonnen, net als de sterrenbeelden Canes Venatici, Leo Minor, Lynx, Scutum, Sextans en Vulpecula. Omdat de sterren van dit sterrenbeeld niet heel lichtzwak zijn, is er meer discussie over dit sterrenbeeld geweest dan over de andere sterrenbeelden in dit rijtje. In het begin was het sterrenbeeld namelijk een langstaartig zoogdier, maar uiteindelijk heeft zich dit ontwikkeld tot de hagedis. Latere pogingen om het sterrenbeeld een andere naam te geven werden genegeerd.

Objecten

Sterren

Letter Naam vMag
α 3.77
β 4.43

Het sterrenbeeld heeft slechts twee sterren genoemd op basis van helderheid, maar in totaal zijn er 13 sterren helderder dan magnitude 5. Daarom is het sterrenbeeld een aardige manier om de grensmagnitude vast te stellen.

Deep sky

H400 objecten

Naam Type Magnitude OppervlakteHelderheid Diameter
NGC 7209 Open sterrenhoop 7.7 14.4 25.0'x25.0'
NGC 7243 Open sterrenhoop 6.4 12.8 21.0'x21.0'
NGC 7296 Open sterrenhoop 8.7 11.4 4.0'x4.0'