LXD75 wormen uitvoeren met kogellagers

Uit Astrowiki
Ga naar: navigatie, zoeken

De LXD75 montering is netjes uitgevoerd met dubbele lagers in de RA en DEC as. Hierdoor draaien ze erg soepel en kunnen ze een vrij grote last dragen. Visueel geven ze 12kg op.

Tot mijn verbazing ontdekte ik dat de wormassen niet waren uitgevoerd met lagers. Dit was niet naar mijn zin en heb ik een aanpassing gemaakt op de DEC en RA wormhuizen. De wormbehuizing heb ik op mijn werk uit laten kotteren op een CNC bank op een gatdiameter van 12mm. Deze techniek zorgt voor een grote nauwkeurigheid qua diameter en uitlijning van de gaten t.o.v. elkaar en het wormhuis. De op de wormas heb ik aan beide kanten miniatuur kogellagers van 12x6x4 gemonteerd en alles spelingsvrij in de aangepaste wormhuizen gefixeerd met Loctite 601 voor cilindrische bevestiging. Het vet wat gebruikt was heb ik vervangen door Mobillux EP 2 vet.

Dit alles zorgt ervoor dat de montering nu zeer soepel loopt en erg fijn is af te stellen. Hierdoor zullen de motoren een stuk minder zwaar belast worden waardoor ze beter zullen volgen en er veel minder kans is op doorgebrande aandrijvingen. Dit laatste is nogal een groot probleem bij de LXD75 monteringen.

Lees er hier meer over in de discussie op het forum: [ http://www.astroforum.nl/lxd75-wormen-uitvoeren-met-lagers-t19776.html]

Lxd75-worm mod.jpg

Lxd75-worm mod2.jpg