LXD75 motor beveiliging maken met een glaszekering

Uit Astrowiki
Ga naar: navigatie, zoeken

Door de vele LXD75's die verkocht zijn door oa de Lidl is er duidelijk naar voren gekomen dat er een structureel probleem is bij de afstelling van de montering.

Ook ik heb mijn RA motor al een keer doorgebrand, hiervoor heb ik netjes een nieuwe gekregen van Meade. De DEC as is een paar dagen later ook naar naar de *censuur* gegaan. Bij de DEC as was er vuil tussen de tandwiel overbrenging (van motor naar worm gekomen) gekomen en werd dus geblokkeerd. Dit verteld mij dus dat de print componenten (o.a. L5) doorbranden door overbelasting van de motoren. Ik had nog een reserve RA motor waarvan ik de print heb gebuikt voor de DEC aandrijving. Dit werkt dus gewoon. (let wel op de kleuren van de bedrading, deze zit niet hetzelfde op de DEC en de RA prints)

Om dit euvel te voorkomen heb ik snelle glaszekeringen van 400mA tussen de motorbedrading gesoldeerd zodat deze eerst doorbranden en niet de electronica. Ik heb de rode draad doorgeknipt en daat een zekeringhouder tussen gesoldeerd. Deze heb ik van buiten toegankelijk gemaakt zodat de zekering makkelijk te verwisselen is.

Dit alles werkt pas goed als de aandrijvingen helemaal goed hebt afgesteld en er geen zware punten in je aandrijving meer zitten. Dit houd dus in dat je je RA as een complete omwenteling moet laten maken door middel van het aandrijven van het tandwiel met je vingers. Hiermee heb je goed het gevoel in de hand en kan je precies voelen waar het zwaar loopt. Pas dit alles eerst aan voordat je deze mod toepast. Anders blijf je zekeringen vervangen. Bij mij was de nominale belastingsstroom van de motoren tussen de 300 en 450mA. Hierna heb ik beide worm-assen gemodificeerd door ze uit te voeren met 4 lagers per as. Zie hiervoor het andere wiki topic over de LXD75: [1]


Nog even een disclaimer voor als je dit zelf wilt gaan doen:

De waarde van je zekering hangt af aan hoe soepel je montering loopt op het zwaarste punt in een volledige rotatie van je wormwiel (dus niet alleen je worm). Dit is een kwestie van meten of trial and error. De hoogte van de stroom waarbij de print doorbrand is mij niet bekend, dus alles is op eigen risico als je dit gaat doen!!!!


Lees hier meer over in de discussie op het forum: [2] Hier worden ook nog andere opties gegeven om de sturing te beveiligen!

Lxd75-fuse.jpg

Lxd75-fuse2.jpg

18-07-09 / Patrick