Knardijk - Vogelweg

Uit Astrowiki
Ga naar: navigatie, zoeken

De Knardijk is gelegen ongeveer in het midden van de Flevopolder. Het is goed aan te rijden vanuit de Randstad en favoriete waarneemplek van o.a. Publiekssterrenwacht Schothorst in Amersfoort maar ook gewoon andere amateurs natuurlijk. De reistijd vanaf Amsterdam & Amersfoort is een half uurtje en daarmee is deze plek één van de donkertste op korte rij-afstand.

Op de Knardijk zie je het zaken als dubbelcluster, M31 en de Voermannetjes met het blote oog. De melkweg is er zichtbaar en in de zomer is NGC7000 herkenbaar en zijn de donkere vlekken in de melkweg te herkennen. SQM-L metingen hebben alvast de 20.6 gehaald maar meer is mogelijk onder goede omstandigheden.

De waarneemplek zelf ligt op een paar honderd meter vanaf waar de Vogelweg de Knardijk over gaat (je moet óp de Knardijk richting Harderwijk rijden) en je staat er ongehinderd. Groot voordeel is dat er geen directe verlichting is behalve misschien één klein lampje van een boerderij een kilometer of twee verderop. Autoverlichting van de Vogelweg heb je geen enkel last van.

Het zicht rondom is goed te noemen. Op het Zuiden staan wat bomen (tot plm 10 gr) en naar het ZW zijn die wat hoger (20gr?) maar daar ligt ook een grote lichtkoepel van Almere, Amsterdam etc.

Afstanden tot:

  • 12km Lelystad
  • 15km Harderwijk
  • 12km Zeewolde
  • 17km Almere

De grootste lichtkoepel komt vanuit Amsterdam en het Gooi inclusief Amersfoort. Harderwijk doet ook haar best maar Lelystad valt mee. En op het noorden valt de koepel van Dronten heel erg mee.

Als er een nadeel is van deze waarneemplek is het de parkeerruimte. Waarnemen doe je óp de dijk. Parkeren echter ook, of je moet de meters hoge dijk op willen lopen met je kijkers. In de praktijk is het handig dat alle auto's simpelweg aan de noordkant worden neergezet en de kijkers er in groepjes tussenin. Er is dan nog ruimte op de dijk om weg te gaan. Het is mogelijk de dijk áf te rijden over het gras maar garanties tot de deur natuurlijk... (doe dit niet als het drassig is).

Knar.jpg