Hydra

Uit Astrowiki
Versie door Redfish (Overleg | bijdragen) op 11 aug 2009 om 17:36 (Algemene beschrijving)

Ga naar: navigatie, zoeken

Terug naar: Sterrenbeelden

Algemene beschrijving

De kop van de Waterslang
Het middenstuk en een deel van het achterlijf van de Waterslang

Het sterrenbeeld Hydra, de Waterslang, is in oppervlakte het grootste aan de hemel. Het kronkelt vanaf de weegschaal, onder Corvus, Crater en Sextans door tot aan Cancer en Monoceros. Het is meer dan 100 graden lang, maar ondanks dit niet heel opvallend. Dit komt door de vele sterren van matige helderheid. Alphard, de hoofdster is niet te missen tussen Procyon en Leo en als het iets donkerder is, is de kop onder Cancer ook redelijk simpel te herkennen.

Aangrenzende sterrenbeelden

o.a. Cancer | Centaurus | Libra | Virgo | Monoceros | Puppis | Canis Minor

Historie

Het sterrenbeeld grenst aan talloze andere sterrenbeelden. Geen wonder dat het verhaal omtrent Hydra uitgebreid is en aangrenzende sterrenbeelden ook een rol hierin spelen. De Hydra was de 9-koppig slang die Hercules moest verslaan in zijn 12 werken. Het probleem was echter dat als hij met zijn zwaard een kop afhakte, er twee nieuwe koppen direct aangroeiden op de plek van de wond. Hercules liet zich hierdoor natuurlijk niet uit het veld slaan. Wie niet sterk is moet slim zijn dacht hij en hij liet zijn neef de stompen van afgehakte koppen dichtschroeien om te voorkomen dat er nog nieuwe koppen konden aangroeien.

Door de jaren heen is door verschillende mensen gepoogd dit grote sterrenbeeld om te zetten in een ander sterrenbeeld, of op te splitsen. Dit is in tegenstelling tot Argo, het schip, niet gelukt. De waterslang kronkelt nog steeds vrolijk rond aan de hemel.

Objecten

In Nederland komt het sterrenbeeld niet heel ver boven de horizon, vooral de staart is nauwelijks te zien. De kop daarentegen is eind maart prima waar te nemen en M48, een open sterrenhoop kan dan het best worden waargenomen. De bolhopen M68 en M83 zijn een stuk lastiger door hun lagere positie, de laatste komt niet eens 10 graden boven de horizon.

Sterren

Letter Naam vMag
α Alphard 1.98
β 4.28
γ 3
δ 4.16
ε 3.38
ζ 3.11
η 4.3
θ 3.88

Deep sky