Hoe de Hubble ruimtetelescoop foto's maakt

Uit Astrowiki
Ga naar: navigatie, zoeken

Het is makkelijker om kleurenfoto’s te maken met een gewoon fototoestel dan met de Hubble Space Telescope. De Hubble gebruikt namelijk helemaal geen film om opnames mee te maken. Hoe maakt de Hubble dan foto’s?

De camera’s van de Hubble nemen licht op uit het heelal met speciale elektronische verklikkers. Deze verklikkers maken afbeeldingen van zwarte en witte schaduwen. Afbeeldingen met kleur zijn eigenlijk combinaties van twee of meer zwarte en witte opnames waar later kleur bij toegevoegd is.

De kleuren in de afbeeldingen van de Hubble Space Telescoop zijn niet altijd de kleuren die we zouden zien als het mogelijk was om het object te bezoeken. De kleuren worden vaak gebruikt om details in het object zichtbaar te maken die we normaal gesproken niet zouden zien. De kleuren worden gebruikt om interessante kenmerken van het object zichtbaar te maken zodat ze bestudeerd kunnen worden. Deze kleuren zijn toegevoegd aan de verschillende zwarte en witte opnames en gecombineerd om tot het uiteindelijke resultaat te komen.

De kleuren worden gebruikt om: - te kijken hoe een object er uit zou zien als onze ogen net zo sterk waren als die van de Hubble; - kenmerken zichtbaar te maken die normaal onzichtbaar zijn voor het menselijk oog; - details naar voren te brengen.

Het menselijk oog kan lang niet alle kleuren zien. Kleuren op een kortere golflengte, zoals ultraviolet, en kleuren op een langere golflengte, zoals infrarood, zijn onzichtbaar voor ons. Objecten in het heelal hebben veel verschillende kleuren op veel verschillende golflengten. Deze objecten zouden er voor ons heel anders uitzien als wij deze kleuren konden zien. Daarom gebruikt de Hubble speciale filters die alleen kleuren op een bepaalde golflengte doorlaten. Als de ongewenste kleuren eruit zijn gefilterd, dan wordt het overgebleven licht opgenomen.

Gekleurd glas1.JPG


Doordat de Hubble opnames maakt van, voor ons, onzichtbare kleuren, is het mogelijk dat wetenschappers deze ‘onzichtbare’ kenmerken bestuderen.

Veel full-color afbeeldingen van de Hubble zijn combinaties van drie aparte opnames, ieder genomen in rood, groen of blauw licht. Als je deze drie kleuren gaat combineren, dan krijg je een afbeelding zoals het menselijk oog het object zou zien. Op deze manier komen de kleuren van televisies, computer monitoren en videocamera’s tot stand.

Bijna iedere kleur kan gesimuleerd worden door rood, groen en blauw licht te combineren. Als je al deze kleuren samenvoegt krijg je wit licht.

Hieronder zie je een afbeelding van Mars die gemaakt is van drie verschillende zwarte en witte afbeeldingen genomen met een blauwe, groene of rode filter. Naderhand zijn de kleuren toegevoegd en krijg je het uiteindelijke resultaat in de kleuren die we met het menselijk oog zouden kunnen zien.

Foto's.jpg


Demelza Ramakers (30 oktober 2006)