Het universum (Stephen Hawking)

Uit Astrowiki
Ga naar: navigatie, zoeken

Beschrijving

In Het heelal konden miljoenen lezers op aarde kennismaken met de ideeën van de briljante theoretisch natuurkundige Stephen Hawking. Met Het universum, een rijk geïllustreerde, gelijktijdig in vele talen verschijnende prachtuitgave, richt Hawking zich opnieuw tot het lezerspubliek om de voornaamste wetenschappelijke ontdekkingen en de daarmee verbonden vragen uit de periode sinds het verschijnen van zijn unaniem geprezen eerste boek, toe te lichten.

Stephen Hawking, die beschouwd mag worden als een van de meest invloedrijke denkers van onze tijd, heeft een symbolische status bereikt, niet alleen omdat zijn ideeën zo gewaagd zijn, maar vooral ook door de heldere manier en de geestigheid waarmee hij ze weet uit te leggen. In dit nieuwe boek neemt Hawking ons mee naar de grenzen van de theoretische natuurkunde, waar de waarheid dikwijls vreemder is dan de fantasie, en hij slaagt erin de leek vertrouwd te maken met de mechanismen die het reilen en zeilen van het universum bepalen. Hawking is niet de enige theoretisch natuurkundige die op zoek is naar de graal van de natuurwetenschappen – de ongrijpbare theorie van alles, die de grondslag van de kosmos vormt. In zijn toegankelijke stijl vol kwinkslagen laat hij ons deelnemen aan de ontdekkingstocht naar de geheimen van het universum – van superzwaartekracht tot supersymmetrie, van kwantumtheorie tot M-theorie, van holografie tot dualiteit. Hij voert ons tot aan de ongekende grenzen van de wetenschap waar wellicht een supersnaartheorie of p-branen de uiteindelijke oplossing voor het probleem kunnen leveren. En hij verschaft ons toegang achter de coulissen van een van de opwindendste wetenschappelijke avonturen, waarbij hij probeert ‘Einsteins algemene relativiteitstheorie te combineren met Richard Feynmans idee van de beschrijving van alle mogelijke levensgeschiedenissen van verschijnselen, om aldus alles wat er in het heelal gebeurt te kunnen formuleren’.


Inhoudsopgave

- Woord vooraf

- Een korte geschiedenis van de relativiteit

- De vorm van de tijd

- Het heelal in een notendop

- Toekomst voorspellen

- Het verleden beschermen

- Onze toekomst, Star Trek of niet?

- Heerlijke nieuwe branenwereld

- Verklarende woordenlijst

- Aanbevolen literatuur

- Fotoverantwoording

- Register


Mijn mening

Wederom een prachtig boek van Stephen Hawking. Deze keer gaat het over de voornaamste wetenschappelijke ontdekkingen en de daarmee verbonden vragen uit de periode sinds het verschijnen van zijn unaniem geprezen eerste boek (Het heelal), toe te lichten.

Het boek is makkelijker te lezen dan 'Het heelal' omdat, als je de eerste twee hoofdstukken gelezen hebt, de hoofdstukken drie tot en met zeven afzonderlijk te lezen zijn. In Het universum neemt Hawking de lezer mee naar de grenzen van de theoretische natuurkunde. Hij laat ons deelnemen aan de ontdekkingstocht naar de geheimen van het universum – van superzwaartekracht tot supersymmetrie, van kwantumtheorie tot M-theorie, van holografie tot dualiteit. Ook behandelt hij begrippen al de supersnaartheorie en p-branen.


Algemene informatie

Titel: Het universum

Auteur: Stephen Hawking

Uitvoering: Harde kaft

Aantal pagina's: 223

Taal: Nederlands

Publicatie: 2003

ISBN: 90 351 2364 6Demelza Ramakers (31 oktober 2006)