Het klimaat onthuld (William J. Burroughs)

Uit Astrowiki
Ga naar: navigatie, zoeken

Beschrijving

Of het nu gaat om de rampzalige gevolgen van droogte en lawines of de zorgelijke effecten van El Nino en La Nina, in dit boek worden de meest actuele vragen gesteld en beantwoord. 'Het klimaat onthuld' onderzoekt en verklaart de betoverende gecompliceerdheid van ons klimaat door middel van speciaal vervaardigde, dynamische illustraties, verhelderende kleurenfoto's en een toegankelijke tekst, geschreven door een expert op dit gebied.


In een levendige introductie maakt u kennis met de essentiële elementen van het aardse klimaat. De volgende hoofdstukken nemen de afzonderlijke klimaatzones onder de loep; van de ijzige poolstreken tot de verschroeiend hete woestijnen. De auteur legt bij elke zone uit waarom deze zo uniek is en laat zien hoe het daar heersende klimaat de ontwikkeling van het menselijk en plantaardig leven heeft beïnvloed. Zo komen de menselijke aanpassing aan het leven in extreem koude of warme omstandigheden en de enorme diversiteit van plantensoorten in de regenwouden aan bod. Ook de toekomst wordt in dit boek verkend, inclusief de mogelijke invloed van het klimaat op onze gezondheid en de mogelijkheden om het weer te beheersen. Speciale aandacht is er voor dramatische en controversiële klimaataspecten. Hier wordt duidelijk hoe de elementen samenwerken en effecten creëren die niet alleen lokaal, maar ook op duizenden kilometers afstand gevoeld kunnen worden.


De technische aspecten van het klimaat worden door middel van grafieken uitgelegd; hun subtiele effecten op milieu en menselijk leven zijn op prachtige kleurenfoto's te zien. 'Het klimaat onthuld' biedt met dit alles een grote hoeveelheid onverwachte inzichten betreffende onze afhankelijkheid van dit meest dynamische onderdeel van de natuurlijke wereld.


Inhoudsopgave

- Klimaat in beweging

- Klimaatgegevens

- Poolgebieden

- Toendra en taiga

- Berggebieden

- Mediterrane gebieden

- Gematigde gebieden

- De prairies

- De tropen

- Woestijngebieden

- De toekomst


Mijn mening

Dit boek barst van de informatie en prachtige foto's. Eigenlijk alles komt in dit boek aan bod wat met het klimaat te maken heeft: wolken, waterkringloop, weersatellieten, weersverwachtingen, ijstijden, continentale verschuivingen, inslagen van astreroïden, het ozongat, klimaatverandering en nog veel, veel meer. Daarnaast gaat het in op de verschillende klimaatzones en alles wat daarbij komt kijken.


Alles wordt zeer helder uitgelegd en het boek is erg gemakkelijk in gebruik, waardoor je het er snel bij zult pakken om iets op te zoeken. Ieder subhoofdstukje neemt 2 pagina's in beslag en de tekst wordt verduidelijkt door tekeningen, foto's en grafieken. Kortom: dit boek is een 'must have' voor iedereen die meer over het klimaat wilt weten!


Algemene informatie

Titel: Het klimaat onthuld

Auteur: William J. Burroughs

Uitvoering: Hardcover

Aantal pagina's: 192

Taal: Nederlands

Publicatie: 2000

ISBN: 90 6097 557 X


Demelza Ramakers (6 november 2006)