Het heelal (Stephen Hawking)

Uit Astrowiki
Ga naar: navigatie, zoeken

Beschrijving

Het fenomenale HET HEELAL is inmiddels een klassieker geworden, waarvan over de hele wereld meer dan 9 miljoen exemplaren werden verkocht. Hawking gaf met dit boek een enorme impuls aan het wetenschappelijk onderzoek naar de micro- en macro-kosmologie. Hij wordt alom beschouwd als een van de grootste voortzetters van het werk van Einstein en verwierf grote vermaardheid door zijn model voor zwarte gaten.

In deze herziene, uitgebreide en geïllustreerde editie van Hawkings beroemde werk zijn de meest recente ontwikkelingen in het vak verwerkt, waarvan hij er vele zelf heeft voorspeld. Met behulp van meer dan 200 kleurenillustraties maakt Hawking zijn revolutionaire en fascinerende theorieën toegankelijk voor een breed publiek. Hij schreef voor deze uitgave een nieuwe introductie en een aanvullend hoofdstuk over wormgaten en reizen in de tijd.

Stephen Hawking (1942) is hoogleraar in de theoretische natuurkunde in Cambridge, de leerstoel die eens door Isaac Newton werd bezet. Hoewel hij door een zenuwziekte al jarenlang tot volstrekte invaliditeit is veroordeeld, blijft hij onverminderd actief in zijn vakgebied.


Inhoudsopgave

- Voorwoord

- Ons beeld van het heelal

- Ruimte en tijd

- Het uitdijende heelal

- Het onzekerheidsprincipe

- Elementaire deeltjes en de natuurkrachten

- Zwarte gaten

- Zwarte gaten zijn zo zwart nog niet

- Oorsprong en toekomst van het heelal

- De pijl van de tijd

- Wormgaten en reizen in de tijd

- De unificatie van de natuurkunde

- Conclusie

- Albert Einstein

- Galileo Galilei

- Isaac Newton

- Verklarende woordenlijst

- Woord van dank

- Register


Mijn mening

Dit is een geweldig boek met ontzettend veel informatie over ruimte en tijd, zwarte gaten, elementaire deeltjes, wormgaten en zo meer. Het boek leest redelijk gemakkelijk als je tenminste al wat af weet van de natuur- en sterrenkunde, omdat Stephen Hawking de lezer stap voor stap door de wat moeilijkere gedeeltes van het boek sleept. Waar nodig wordt de tekst toegelicht met enkele afbeeldingen en voorbeelden.

Dat Hawking een boeiende schrijver is blijkt wel als je dit boek leest. Hier en daar gebruikt hij een beetje humor en verteld over zijn weddenschappen die hij regelmatig met collega’s afsluit.

Dit boek is bedoeld voor iedereen die toch al een tijdje in de astronomie zit en zich interesseert voor de verschillende theorieën die bestaan voor het ontstaan en eindigen van het heelal, reizen in de tijd, zwarte gaten, elementaire deeltjes etc. Ook moet je een beetje verstand van de natuurkunde hebben wil je dit boek kunnen blijven volgen. Het boek is ook bedoeld voor degenen die willen weten wat elektronen, quarks, het dopplereffect enzovoorts nu eigenlijk zijn (zie voor de inhoudsopgave hierboven).

Als je nog niet zolang in de astronomie zit en (nog) niet zoveel weet van de natuurkunde, zul je in het begin weinig van het boek snappen. Sommige hoofdstukken zijn wat moeilijker dan andere. Maar gelukkig geeft Hawking veel voorbeelden en licht hij verschillende onderwerpen uit aan de hand van illustraties.


Algemene informatie

Titel: Het heelal

Auteur: Stephen Hawking

Uitvoering: Zachte kaft

Aantal pagina's: 247

Taal: Nederlands

Publicatie: 2002

ISBN: 90 351 1783 2Demelza Ramakers (31 oktober 2006)