Herschel wedge: verschil tussen versies

Uit Astrowiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Regel 13: Regel 13:
  
 
* Het is mogelijk het UV/IR cut filter voor de wedge te plaatsen. Baader geeft dit als mogelijkheid. Van andere fabrikanten is dit niet expliciet bekend.
 
* Het is mogelijk het UV/IR cut filter voor de wedge te plaatsen. Baader geeft dit als mogelijkheid. Van andere fabrikanten is dit niet expliciet bekend.
* In plaats van het ND3 filter is het ook mogelijk met 2 gestapelde polarisatiefilters een flinke intensiteitsreductie van het zonlicht te verkrijgen. Dit geeft echter een veel minder mooi beeld als een ND3 filter.
 

Versie van 27 sep 2012 om 19:13

Een herschel wedge is feitelijk een diagonaal speciaal gemaakt voor het waarnemen van de zon in wit- ook wel visueel licht.

De werking is vrij eenvoudig: ongefilterd zonlicht komt op de diagonaal terecht waarbij 95% van het licht wordt doorgelaten en 5% wordt gereflecteerd naar het oculair. Omdat 95% wordt doorgelaten moet daar ofwel een open achterkant aan de wedge zitten ofwel het moet worden opgevangen op een element. Intes maakt open modellen, en Baader en Lunt maken gesloten modellen. De laatste hebben als voordeel dat ze veiliger zijn in gebruik omdat het niet mogelijk is in het doorgelaten licht te kijken.

Uiteraard is 5% zonlicht nog veel te veel om direct naar te kijken middels je oculair!

Daarom wordt een ND3 filter vóór het oculair of andere filters altijd als 'verplicht' gezien. Vervolgens kun je nog een enkelvouldig polarisatie filter of Baader Solar Continuum filter toepassen voor extra contrast. Of een combinatie van beide.

In het algemeen is het aan te raden ook nog een IR/UV cut filter te gebruiken. Better safe than sorry. Bijvoorbeeld een Baader Solar Continuum filter laat zeker nog UV door en dat is schadelijk voor de ogen.

Hieronder volgt meer 'experimentele' informatie.

  • Het is mogelijk het UV/IR cut filter voor de wedge te plaatsen. Baader geeft dit als mogelijkheid. Van andere fabrikanten is dit niet expliciet bekend.