Handboek sterrenkunde (Govert Schilling)

Uit Astrowiki
Ga naar: navigatie, zoeken

Beschrijving

Dit ultieme basisboek voor de sterrenkunde – geschreven door de bekende wetenschapsjournalist Govert Schilling – zit boordevol nuttige informatie, schitterende illustraties en foto’s, interessante weetjes, tips om zelf de sterrenhemel waar te nemen, en natuurlijk de nieuwste resultaten van het ruimteonderzoek. Het boek heeft een eigentijdse vormgeving, en is geïllustreerd met prachtige kaarten en tekeningen. Govert Schilling laat geen stukje van het heelal onbelicht. In 166 overzichtelijke spreads neemt hij de lezer mee langs zon, maan en planeten, via sterren, nevels en sterrenhopen naar melkwegstelsels, clusters en de geboorte van het heelal. Daarnaast maakt hij de amateur-astronoom wegwijs in wat er aan de sterrenhemel te zien is en helpt hij hem op weg bij het zelf waarnemen van maankraters, dubbelsterren en meteoren.


Inhoudsopgave

Sterrenkunde als wetenschap

- De geschiedenis van de sterrenkunde

- Telescopen

- Moderne sterrenkunde

De sterrenhemel

- De hemelbol

- Sterrenbeelden

- De Dierenriem

- Amateur-sterrenkunde

Aarde, maan en zon

- Bewegingen en verduisteringen

- De maan

- De zon

Het zonnestelsel

- De binnendelen van het zonnestelsel

- De buitendelen van het zonnestelsel

- Meteoren, planetoïden en kometen

Het Melkwegstelsel

- Sterren

- Sterrenhopen en nevels

- De Melkweg

Het heelal

- Sterrenstelsels

- De evolutie van het heelal

- Leven in het heelal


Mijn mening

Dit boek bevat zo’n beetje alle basisinformatie over de sterrenkunde. Het is een heel overzichtelijk boek. De hoofdstukken bestaan ieder uit acht of negen deelonderwerpen die ieder over twee pagina’s verdeeld zijn. Hierdoor leest het boek gemakkelijk weg, en is ideaal als naslagwerk.


Het boek bevat maar liefst 166 verschillende onderwerpen, 400 foto’s, kaarten en illustraties, 46 tabellen, tientallen interessante feitjes en handige kijktips.


'Handboek sterrenkunde' is voornamelijk bedoeld voor de beginner. Alle vragen die beginners zouden kunnen stellen komen aan dit boek wel aan bod. Ook is het een handig boek voor degenen die meer van de sterrenkunde weten. Je hebt snel informatie opgezocht door de handige indeling en je haalt het boek dan ook regelmatig uit de kast om wat op te zoeken.


Algemene informatie

Titel: Handboek sterrenkunde

Auteur: Govert Schilling

Uitvoering: Zachte kaft

Aantal pagina's: 256

Taal: Nederlands

Publicatie: 2003

ISBN: 90 5956 022 1


Demelza Ramakers (31 oktober 2006)