HEQ-5 (Synta)

Uit Astrowiki
Ga naar: navigatie, zoeken

Introductie

De HEQ-5 wordt in China gemaakt door Synta en doorverkocht onder de namen HEQ-5 (door Skywatcher) en Sirius (door Orion USA). Deze review gaat over de (niet GoTo) HEQ-5. Even wat specs van de montering :

-Gewicht 7,4 kg (assenkruis)

-Gewicht statief 4,5 kg

-Hoogteverstelbaarheid statief 70 - 119 cm

-Belastbaarheid 14 kg

-Ingebouwde motorsturing (heeft 12 volt nodig)

-Ingebouwde poolzoeker

-2 tegengewichten van 5kg

-Telescoop wordt doormiddel van een dovetail bevestigt


Ik heb de montering 2e hands gekocht. Deze was al opnieuw ingevet (wat zeer aan te bevelen is voor vrijwel iedere Synta montering!). Het standaard vet lijkt namenlijk meer op chocoladepasta dan op vet. En chocoladepasta hoort op de boterham, niet in je montering! Ook zat de Rajiva MCU Update er al in. Deze update zorgt ervoor dat de montering een hele hoop nieuwe mogenlijkheden krijgt. Om er een paar te noemen : GoTo via een computer (deze is alleen wel erg traag) / Microstepping (niet te missen voor astrofotografie) / Autoguider / PEC (periodic error correction) / Enz enz enz....

Image 0134.JPG


De montering

Ik zal bij het statief beginnen. Deze is van stalen buizen gemaakt en is (onder niet al te zware belasting) best stabiel. Onder zwaardere belastingen (eg. een 8" newton of een flinke refractor) is het het beste om het statief in de laagste stand (70cm) te zetten. Dan trilt het geheel minder lang na.


De montering zelf is vrijwel compleet van metaal gemaakt (met uitzondering van de afdekkapjes van de motoren) en is zeer solide. Alle assen lopen erg soepel ook onder zwaardere belastingen(vet vervangen!). De ingebouwde poolzoeker is van goede kwaliteit en het is niet moeilijk om er een goede uitlijning mee te verkrijgen. Wel jammer is dat deze niet standaard is verlicht, dat is dus een toekomstig knutselprojectje :-) . Mooi is dat de poolzoeker afgedekt wordt door een plastik kap (ok niks om feest over te vieren...maar het ziet er wel mooier uit, en je poolzoeker beslaat niet!).


En dan nu, de tegengewichtstang. Ook deze is van massief staal. Handig is dat deze in de montering te schuiven is, scheelt ruimte. Wel had hij had naar mijn smaak iets langer mogen zijn (makkelijker balanceren bij zwaardere telescopen).


Het kastje om de motoren te bedienen voelt erg él cheapo aan, hier had synta wel wat aan kunnen doen. Maar niettermin doet hij wat hij moet doen. Een leuke synta-fout is dat het ledje dat in het kastje zit om te tonen dat de stroom erop staat groen is en constant brand.... Dit is niet echt leuk voor je nachtzicht. Maarrr hier valt wat aan te doen. Door het ledje om te polen (180 graden omdraaien) is het alleen nog groen als je de knoppen indrukt.

HEQ5-EQ6.jpg


In het veld

Het transporteren van deze montering is niet lastig. Ik draag hem in een stuk naar buiten (montering + statief). Uitlijnen op de pool is zo gebeurt nadat je ogen genoeg aan de duisternis zijn gewend om de donkere markeringen in de poolzoeker te zien.

Ik heb nog nooit problemen gehad met deze montering. Hij volgt perfect (ik neem geregeld ongevolgde opnames van 2 minuten met een ED80) en is heel stabiel. Na een tik tegen een 8" newton duurde het ongeveer 5 seconden voordat de trilling weg was. De montering vind het trouwens wel fijn om goed gebalanceerd te zijn. Als hij wat uit balans is duurt het langer voordat de trillingen weg zijn.

Heq-5-1.jpg


Conclusie

Dit is na het vervangen van het vet en het repareren van wat chinese foutjes een erg goede montering voor visueel waarnemen maar zeker ook voor fotografie! Hij is stabiel, niet te zwaar en draagt flink wat gewicht.

+ Draagvermogen

+ Goed te transporteren

+ Niet te duur

+ Na het vervangen van het vet en het instaleren van de MCU Update een zeer betaalbare montering voor fotografie.


- Het orginele vet lijkt op chocoladepasta. Vervangen dus!

- Een aantal bovengenoemde chinese foutjes


Als ik een punt moet geven kreeg hij een 8 na het vervangen van het vet en het installeren van de MCU Update.


--SkyGuy 30 jan 2007 20:07 (CET)