Groene laser

Uit Astrowiki
Ga naar: navigatie, zoeken

De groene laser is in astronomische begrippen een klein lasertje welke makkelijk in de handpalm past. De dikte ervan is vergelijkbaar met dat van een vulpen alleen zijn ze vaak iets korter van stuk. Door op een knopje te drukken verlaat via de voorkant een groene laser het pennetje. Hoe ver de straal reikt hangt af van de sterkte van de laser. De laser bied voornamelijk uitkomst wanneer men snel iets aan de sterrenhemel aan wil wijzen. Ze zijn dan ook een veel geziene aanwezigheid op waarneemavonden die puur zijn gericht op waarnemen. Het is een ongeschreven regel de laser niet te gebruiken als er ook aan astrofotografie wordt gedaan. De laser laat zich namelijk erg makkelijk vastleggen op de gevoelige plaat. Maak hierover dus eventueel zelf afspraken op een avond.

De laserzoeker

De groene laser kan ook ingezet worden als laserzoeker.

Veiligheid

Groene lasers kunnen boven een bepaalde sterkte schade aanrichten aan het oog. De groene lasers voor astronomie zijn zo krachtig dat de laserstraal zichtbaar is, anders was aanwijzen niet mogelijk. Als gevolg hiervan veroorzaken deze lasers ALTIJD schade aan het oog, hoe kort er ook mee in het oog geschenen wordt. Zelfs een reflectie op een wit object in de buurt van het oog kan al een zwarte vlek in het zichtveld veroorzaken die 10 minuten tot een uur kan aanhouden. De knipperreflex is niet snel genoeg om schade te voorkomen, hier mag dan ook niet op vertrouwd worden! Veel van de lasers die op ebay worden aangeboden hebben geen infrarood filter. Vanwege hun prijs zijn deze lasers aantrekkelijk maar zonder infrarood filter kan er bij herhaaldelijk gebruik alsnog schade aan de ogen ontstaan. De IR bundel vanuit de laser is in tegenstelling tot de laserstraal diffuus en een stuk breder en kan zo onbedoeld toch in het oog terecht komen. Omdat infrarood licht niet door onze ogen wordt waargenomen leidt dit niet tot een knipper-reflex maar de retina wordt wel lokaal verhit waardoor schade kan optreden. Weersta de verleiding tot het kopen van een goedkope laser en koop een kwaliteitslaser met infrarood filter.

Enkele tips voor veilig gebruik van een groene laser

  • Schijn alleen omhoog met de laser
  • Als je iets aanwijst, houd je hand dan met uitgestrekte arm boven je hoofd. Op die manier kan niemand per ongeluk door de straal lopen met zijn hoofd.
  • Ook al is het verleidelijk: Speel nooit met de laser en gebruik deze alleen voor astronomische doeleinden.
  • Als U de laser niet gebruikt, haal dan de batterijen eruit.
  • Laat de laser nooit achter binnen bereik van kinderen!
  • Let vooral in het donker bij het doorgeven van de laser op dat iemand niet per ongeluk op het aan-knopje drukt.
  • Plak eventueel 2 lagen tape over het uiteinde, de laserstraal wordt hierdoor verspreid en is niet meer schadelijk. Tape wel verwijderen als er weer iets aangewezen moet worden.

Wetgeving van de groene laser

Voor de groene laser gelden in Nederland enkele regels voor de sterkte ervan in verband met de veiligheid. Ga deze regels goed na voor je een groene laser aanschaft. Het opvoeren van een groene laser boven de toegestane sterkte is uiteraard ook verboden.