Ervaringen met high end oculairs

Uit Astrowiki
Ga naar: navigatie, zoeken

Post van forumlid sixela (december 2007)

Mijn meningen over oculairs waar ik genoeg door gekeken heb (in C9.25, 16" f/4.5 Newt, 4.5" f/4 Starblast en af en toe 8" f/5.6 Newt, TV NP101):

Hyperion: 17mm de beste van de lange; met tuning rings nog beter (en beter dan de 13mm). De 21mm toont nauwelijks meer hemel dan de 17mm. Vergeleken met de LVW broertjes nog wat randonscherpte (vooral door astigmatisme, maar een beetje veldkromming ook), maar relatief weinig scatter (zeker als je de prijs vergelijkt).

Bij kleine brandpuntsafstanden vind ik zowiezo de BO/TMB Planetary en eenvoudige oculairs (Plössls en orthos) beter.

LVW: de 22mm is eigenlijk één van de weinige concurrenten voor de 24mm Panoptic en het juweeltje van de reeks. Iets meer randonscherpte dan een Pan, maar minder kussenvervorming. Veel beter dan de 21mm Hyperion (die trouwens een pak minder beeldveld toont).

Takahashi LE: de 7.5mm en 5mm zijn volgens mij de oculairs die erg veel comfort, een tamelijk grote beeldhoek (iets meer dan een gewone Plössl) combineren met de scherpte en gebrek aan strooilicht van eenvoudige oculairs. De 12.5mm is iets minder. De 10mm is even goed als de 7.5mm. Kleurneutraler dan TV Plössls.

Baader Genuine Orthos: de 9mm en 12.5mm zijn erg goed. Beste coatings van de goedkopere Abbe orthos. Meer comfort dan Plössls.

TV: De 11mm Plössl is eigenlijk voor de kwaliteit verrassend goedkoop. De 8mm Plössl is al erg oncomfortabel.

Naglers: alle T5s zijn optisch de beste Naglers, maar de oogafstand is erg kort. Dat is voor sommigen bij de 16mm een probleem. Zelfs bij de 20mm is de oogafstand comfortabel, maar je moet je oog bijna *in* het oculair gaan zetten, dicht bij de concave lens. Sommigen houden er niet van. Kleurneutraler dan andere types Nagler. Minder astigmatisme aan de rand in snelle kijkers dan zelfs Panoptics.

De T4s zijn dan de meest comfortabele Naglers. Even scherp maar iets meer strooilicht dan in T5s (ongeveer evenveel als in T6; ietsje meer). De 17T4 staat erg hoog aangeschreven (omdat de 16T5 een beestje is die bijna aanvoet als ene Plössl; de 22T4 lijdt iets meer onder concurrentie van de 20T5 en de 12T4 onder die van de handigere 13T6).

Meest populaire Naglers: 31T5 (onvervangbaar, maar ik vind de 26T5 eigenlijk een pak handiger), 17T4, 13T6. Terecht. Mijn persoonlijke favorieten zijn de 26T5, 16T5 (maar ik houd van kleine oogafstand), 13T6 en 9T6.

Panoptics: de 24mm is duidelijk de beste van de reeks in 1.25". De 35mm is een uitstekend oculair voor al wie een 26T5 te duur vindt. De 41mm is een beest en erg duur (zeker vergeleken met een 40mm Paragon). De 19mm en zeker 15mm vind ik een pak minder goed (en de 15mm Pan is zelfs een pak minder comfortabel dan een 16T5).

Pentax XW: de 5mm, 7.5mm en 10mm zijn de kroonjuwelen (en staan eigenlijk kop en schouders boven alle andere >65°breedhoekoculairs in die lengtes uit). In Newts en Petzval-refractoren hebben de 14mm en 20mm wat last van beeldkromming. In andere refractoren durven beeldkromming van oculair en telescoop elkaar opheffen.

TMB Supermono: compromisloos. Helder, geen enkele strooilicht, scherp, maar bakken veldkromming, zeker in snelle kijkers. In erg snelle kijkers (f/4) ook wat sferische aberratie. Barlow je best; dan is er veel minder veldkromming.

TMB Paragons: in hun prijsklasse ongeëvenaard. Op de as even goed als Pentax XW (kleurneutraal, geen strooilicht, scherp). In kijkers onder f/6 wel randastigmatisme; minder dan andere oculairs in dezelfde prijsklasse en minder storend door gebrek aan veldkromming, maar toch erg veel meer dan Pans en Pentax XW oculairs.

De 13mm Ethos is de beste in zijn reeks (al was het maar omdat het de enige is ;) ). Moet je gewoon worden; blackouts zijn nog makkelijker te verkrijgen dan in een T6 omdat je bij het observeren rond zit te kijken om het enorme beeldveld te bekijken. Erg scherp over het hele enorme beeldveld; nauwelijks randastigmatisme en veldkromming. Toont zonder pardon elk greintje coma van een snelle kijker zonder Paracorr. Comfortabele oogafstnd zonder bril, maar voor brildragers is de 12T4 interessanter. Erg onhandig (zeker in een barlow).

Droomreeks oculairs (in de reeks "@#!# wat een goed oculair" na één oogopslag):

  • 26T5
  • 16T5/17T4
  • 13Ethos (of 13T6) plus...
  • ...12.5mm BGO (handiger om te barlowen)
  • 10mm XW plus...
  • 10mm Tak LE (of 9mm BGO)
  • 7.5mm Tak LE
  • 5mm Tak LE
  • 6/5/4mm TMB Supermono, uitsluitend in een barlow.
  • Erg goede barlow, of twee (1.8x TMB en UO 2.8x Klee; of alleen één 2x TV).