Dobson-Newton: verschil tussen versies

Uit Astrowiki
Ga naar: navigatie, zoeken
 
Regel 1: Regel 1:
De dobson, ingevoerd door John Dobson is een gewone simpele [[Newton]] maar op een azimutale montering. Geen statief maar een [[rockerbox]] waar de telescoop omhoog en omlaag in kan scharnieren op een plateau die eveneens naar links en rechts kan verdraaien.De dobson is tegenwoordig zeer geliefd en populair bij visuele waarnemers en zelfbouwers vanwege de simpele constructie, die met gemak ook behoorlijk grote telescopen aankan. Met de dobson kan ook astrofotografie gedaan worden maar dan dient u al een constructie te maken, die vooral voorziet in het corrigeren van de beelddraaiing die ontstaat door de azimutale opzet. Vandaag de dag wordt dit vaak opgelost door een onderstel (Tom Osipouwski) wat instaat is het object gedurende een beperkte tijd te volgen.   
+
De dobson, ingevoerd door John Dobson is een gewone simpele [[Newton]] maar op een azimutale montering. Geen statief maar een [[rockerbox]] waar de telescoop omhoog en omlaag in kan scharnieren op een plateau die eveneens naar links en rechts kan verdraaien.De dobson is tegenwoordig zeer geliefd en populair bij visuele waarnemers en zelfbouwers vanwege de simpele constructie, die met gemak ook behoorlijk grote telescopen aankan. Met de dobson kan ook astrofotografie gedaan worden maar dan dient u al een constructie te maken, die vooral voorziet in het corrigeren van de beelddraaiing die ontstaat door de azimutale opzet. Vandaag de dag wordt dit vaak opgelost door een onderstel (Tom Osypowski) wat instaat is het object gedurende een beperkte tijd te volgen.   
  
 
[[Afbeelding:dob.jpg]]   
 
[[Afbeelding:dob.jpg]]   

Huidige versie van 31 mei 2017 om 08:52

De dobson, ingevoerd door John Dobson is een gewone simpele Newton maar op een azimutale montering. Geen statief maar een rockerbox waar de telescoop omhoog en omlaag in kan scharnieren op een plateau die eveneens naar links en rechts kan verdraaien.De dobson is tegenwoordig zeer geliefd en populair bij visuele waarnemers en zelfbouwers vanwege de simpele constructie, die met gemak ook behoorlijk grote telescopen aankan. Met de dobson kan ook astrofotografie gedaan worden maar dan dient u al een constructie te maken, die vooral voorziet in het corrigeren van de beelddraaiing die ontstaat door de azimutale opzet. Vandaag de dag wordt dit vaak opgelost door een onderstel (Tom Osypowski) wat instaat is het object gedurende een beperkte tijd te volgen.

Dob.jpg

Zelfbouw dobson:

Dob2.jpg

Deepsilence \m/ 10/11/'06