Dierenriem

Uit Astrowiki
Versie door Siom (Overleg | bijdragen) op 10 nov 2012 om 13:07 (Nieuwe pagina aangemaakt met 'de dierenriem zijn de sterrenbeelden waar de ecliptica doorheen gaat. de sterrenbeelden die bij de dierenriem horen zijn: waterman, vissen, steenbok, boogschutter scho...')

(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Ga naar: navigatie, zoeken

de dierenriem zijn de sterrenbeelden waar de ecliptica doorheen gaat. de sterrenbeelden die bij de dierenriem horen zijn: waterman, vissen, steenbok, boogschutter schorpioen, weegschaal, maagd, leeuw, kreeft, tweeling, stier, ram. je bent in een van deze sterrenbeelden geboren. de zon en de maan staan vaak in die sterrenbeelden omdat het lijkt alsof ze door de ecliptica heen gaan. bijvoorbeeld: de plejaden liggen iets onder de ecliptica (stier) dus worden ze vaak bedekt door planteten, de maan en de zon.


de problemen van de precessie

Terwijl voor de astronomie deze precessie van groot belang is, heeft zij voor de astrologie geen betekenis. Voor haar zijn immers alleen de 'veranderlijke sterren' van belang, de planeten en hoe die zich vanuit de aarde gezien lijken voort te bewegen langs de schijnbare baan van de zon. Volgens oude astrologische tradities verdeelde men de weg die de zon aflegde [2] in twaalf parten of tekens met een lengte van 30 graden. In de loop van het jaar beweegt de zon zich dan door alle tekens die voornamelijk levende wezens of dieren voorstellen. [3] Omdat de tekens hoofdzakelijk dieren zijn, werd de strook van sterrenbeelden 'dierenriem' of zodiak genoemd (uit het Grieks: zooion = levend wezen of dier). Het enige niet-levende wezen uit de dierenriem, de Weegschaal, is pas in latere tijden toegevoegd. Aanvankelijk werden de schalen van de Weegschaal gezien als de klauwen van de Schorpioen.