Deepskylog

Uit Astrowiki
Ga naar: navigatie, zoeken

[1]http://www.deepskylog.be

Inhoud

Doel van het programma

DeepskyLog is een gratis online open source PHP / MySQL applicatie waarmee je gemakkelijk je visuele deepsky- en kometenwaarnemingen kan invoeren, inclusief tekeningen. Doordat je waarnemingen online raadpleegbaar zijn en meerdere waarnemers hun waarnemingen toevoegen aan eenzelfde databank, is DeepskyLog ook een tool geworden waarmee je gemakkelijk waardevolle informatie kan uithalen zoals wat er juist te zien is van een bepaald deepskyobject met verschillende telescoopdiameters, hoeveel meer er te zien is vanuit een donkere plaats en andere interessante dingen.

Met DeepskyLog kan je bovendien gemakkelijk je waarnemingen en waarneemlijstjes bewaren in pdf-formaat, zoekkaartjes maken, objectinformatie opzoeken enz...

HOWTO

Functies voor alle gebruikers

Onderstaande functies hebben enkel betrekking op de deepskymodule van Deepskylog. Binnenkort verschijnt hier ook de handleiding voor de kometenmodule.

Overzicht alle waarnemingen

Indien je surft naar www.deepskylog.be, krijg je automatisch een overzicht van alle waarnemingen uit het voorbije jaar. Dit betekent alle waarnemingen in Deepskylog, 1 jaar teruggerekend vanaf de huidige datum. Je kan deze waarnemingen ook verkrijgen door in het linkermenu Jaarwaarnemingen te selecteren. Oudere waarnemingen worden omwille van performantieredenen niet standaard opgenomen in dit overzicht. Hiervoor moet je in het linkermenu kiezen voor Alle waarnemingen. Het genereren van dit laatste overzicht is evenwel trager omdat het over een veel groter aantal waarnemingen gaat.

Elke keer dat een gebruiker van www.deepskylog.be een waarneming toevoegt, wordt deze bovenaan de lijst van jaarwaarnemingen geplaatst. Deze lijst is dus niet automatisch gesorteerd op de echte waarneemdatum omdat waarnemers pas later hun waarnemingen kunnen ingeven. Indien je de lijst wil sorteren op een ander veld, kan je klikken op de kolomnamen om de tabel te sorteren op de betreffende kolom (2x klikken sorteert omgekeerd). Waarnemingen die meer dan 1 jaar na de waarneemdatum ingegeven worden in Deepskylog, worden wel opgenomen in de database maar zijn enkel zichtbaar in het overzicht van Alle waarnemingen en komen dus niet bovenaan de lijst met jaarwaarnemingen.

Achter elke waarneming kan je kiezen om de Details van die specifieke waarneming te bekijken, of om die waarneming te vergelijken met alle waarnemingen van dat object (AO). Indien je een geregistreerde gebruiker bent en ingelogd bent, heb je nog meer mogelijkheden zoals MO om te vergelijken van die waarneming met jouw waarnemingen van dat object en LO om jouw laatste waarneming van dat object te vergelijken met die waarneming.

Geregistreerde gebruikers hebben ook het voordeel om niet alleen een tabeloverzicht te verkrijgen van de laatste waarnemingen, maar tevens naar Compact mode te gaan waarbij je een gedetailleerder overzicht krijgt van de ingevoerde waarnemingen of Compact LO mode waarbij je een overzicht krijgt in 2 kolommen met links de ingevoerde waarneming en rechts (indien aanwezig) je laatst ingevoerde waarneming van dat object ter vergelijking.

Zoeken naar waarnemingen

Voor het zoeken naar waarnemingen klik je in het linkermenu onder Overzicht op Zoek waarnemingen. Je krijgt dan een uitgebreid zoekformulier waarin je beperkingen op het resultaat kan opleggen. Het formulier is opgebouwd uit 4 delen, gescheiden door horizontale rulers:

 1. Beperkingen mbt het object, type, sterrenbeeld, magnitude etc.
 2. Beperkingen mbt waarnemer, instrument, datum
 3. Beperkingen mbt waarneemplaats
 4. Beperkingen mbt taal, beschrijving en zichtbaarheid

Vul je een of meerdere velden in, dan wordt de resultatenlijst beperkt tot die waarnemingen die aan alle voorwaarden voldoen. Hoe meer velden je invult, hoe minder waarnemingen er over het algemeen overeenkomen met de door jou opgegeven beperkingen. Enkele voorbeelden:

Zoeken naar alle waarnemingen van M 3 met behulp van een instrument kleiner dan 25 cm
 1. Selecteer M in de dropdownbox naast Objectnaam en vul in het tekstvak eronder 3 in
 2. Bij Maximum diameter instrument typ je 250 en selecteer je mm in de dropdownbox

Hierdoor kan je snel zien wat er met een bepaalde diameter zichtbaar is van een bepaald deepsky object.

Zoeken naar waarnemingen met de beschrijving centrale ster in
 1. Vul in het vakje naast Beschrijving bevat centrale ster in

Je krijgt een overzicht van alle waarnemingen waarvan de beschrijving het woord centrale ster bevat. Dit is interessant om bv. een idee te krijgen van planetaire nevels waarvan de centrale ster zichtbaar is. Let wel, als er iemand de centrale ster is niet zichtbaar heeft geschreven, wordt dit ook in de resultatenlijst opgenomen!

Details van een waarneming bekijken

Om de details van een waarneming te bekijken, moet je in het tabeloverzicht met waarnemingen op Details klikken op het einde van de lijn met de betreffende waarneming. Je krijgt dan een pagina met alle details van die waarneming (waarnemer, object, plaats, instrument, beschrijving, etc...)

Zoeken naar objecten

Deepskylog bevat info over meer dan 35.000 deepsky objecten. Uit al die objecten kan je een selectie maken door op Zoek objecten in het linkermenu te klikken. Je krijgt dan een zoekformulier waarin je kan zoeken op objectnaam, sterrenbeeld, magnitude, type etc. Elk veld dat je selecteert in het formulier levert een verdere beperking van de zoekresultaten op. Enkele voorbeelden:

Zoeken naar alle Messier objecten

Selecteer in de dropdownbox naast 'Objectnaam' voor 'M' en laat het catalogusnummer en de overige velden leeg. Je krijgt dan een tabel met alle Messier objecten. Andere veel voorkomende catalogi zoals NGC, Caldwell, NGC, H400 zijn ook bovenaan de dropdownbox geplaatst, de andere catalogi bevinden zich in alfabetische volgorde.

Zoeken naar alle objecten op pagina 193 van de Uranometria atlas

Selecteer 'Uranometria' bij 'Atlaspagina' en typ '193' in het vakje eronder. Je krijgt dan een lijst van alle objecten op die pagina. Opgepast, het kan soms zijn dat objecten aan de rand niet opgenomen worden in de resultatenlijst omdat die ook op een aangrenzende pagina voorkomen!

Zoeken naar alle bolvormige sterrenhopen in het sterrenbeeld Ophiuchus

Selecteer 'Ophiuchus' in de dropdownbox bij 'Sterrenbeeld' en kies voor 'Bolvormige sterrenhoop' in de dropdownbox bij 'Type'. Het resultaat is een lijst van alle bolvormige sterrenhopen in het sterrenbeeld Ophiuchus. Opgepast, als er geen objecten van een bepaalde soort voorkomen in een bepaald sterrenbeeld, worden er geen resultaten getoond!

Details van een object bekijken

De snelste manier om de details van een object te bekijken, is door gebruik te maken van de Quick Pick box die zich in het rechtermenu bevindt. Je typt gewoon de naam van het object in en klikt op Zoek object. Indien het object gevonden wordt in de database, worden de details van het object getoond.

Naast Gezien: staat aangegeven of je al dan niet het object al gezien hebt. Y betekent dat je het object al gezien hebt, X dat je het object nog niet gezien hebt maar dat er wel waarnemingen van zijn door andere waarnemers, - dat het object nog niet waargenomen werd. Tussen haakjes wordt het aantal waarnemingen van het object en indien aanwezig, na de schuine streep, het aantal waarnemingen dat jij al hebt ingegeven van dit object.

Indien je een standaard instrument en standaard waarneemplaats met grensmagnitude of SQM hebt ingegeven, wordt ook de contrastreserve en optimale vergroting weergegeven (enkel voor geregistreerde gebruikers). Onderaan de tabel staat er indien aanwezig ook een Dreyer beschrijving. [[2]]

Door op Bekijk DSS beeld te klikken, krijg je een beeldje van de STScI Digitized Sky Survey gecentreerd op het deepsky object. De grootte van het beeldveld is aanpasbaar van 15x15, 30x30 of 60x60 boogminuten. Met de Deepskylive kaart knop, wordt een java-applet geladen waarbij een sterrenkaart wordt getekend gecentreerd op het object.

Helemaal onderaan de details van het object, krijg je in tabelvorm een overzicht van alle nabijgelegen objecten (nabijheid instelbaar met de dropdown box).

Overzicht van alle actieve waarnemers in DeepskyLog

Je kan eenvoudig een overzicht krijgen van alle actieve waarnemers in Deepskylog door in het linkermenu op Waarnemers te klikken. Je krijgt dan een tabel omgekeerd gesorteerd op het totaal aantal waarnemingen van de waarnemers. Je kan ook sorteren op waarnemernaam, waarnemingen van het laatste jaar en het aantal verschillende objecten door op de naam van de respectievelijke kolom te klikken. Wil je meer info over een bepaalde waarnemer, dan kan je op zijn naam klikken en krijg je een foto van de waarnemer en zijn gebruikte instrument en waarneemplaats (indien hij deze info heeft toegevoegd) samen met een overzicht van het totale aantal, totale aantal Messier, Caldwell, H400 en H II objecten.

In het overzicht van de waarnemers wordt standaard het totaal aantal waargenomen Messierobjecten opgenomen in het overzicht. Door in de dropdownbox een andere catalogus te kiezen, kan je eenvoudig een rangschikking maken van enkel die waarnemers die objecten uit een bepaalde catalogus waargenomen hebben, omgekeerd gesorteerd op het aantal waargenomen objecten uit die catalogus. Wil je bv. weten wat de ranglijst is qua H400 objecten, selecteer je deze catalogus in de dropdown en wordt in de tabel enkel die waarnemers getoond die reeds H400 objecten hebben waargenomen. Klik je op een getal onder deze dropdownbox, krijg je een overzicht van alle objecten uit die catalogus waargenomen door die bepaalde waarnemer (in het groen) of nog niet waargenomen door die waarnemer (in het rood). Klikken op een groen vakje leid je naar alle waarnemingen van dat object door die waarnemer, klikken op een rood vakje naar de details van het nog niet waargenomen object.

Overzicht van de meest populaire objecten in DeepskyLog

Selecteer in het linkermenu Populaire objecten en je krijgt een overzicht van de meest bekeken objecten in Deepskylog. Dit overzicht is handig om een idee te krijgen van de meest interessante en/of gemakkelijkste objecten aan de hemel. Let op, deze lijst is natuurlijk onderhevig aan de seizoenen en zo spreekt het voor zich dat M 42 (de Orionnevel) hoger scoort in deze lijst in de wintermaanden omdat het dan wel zichtbaar is in tegenstelling tot bv. M 57 (de Ringnevel).

Aanmaken van een DeepskyLog account

Voor het invoeren van eigen deepsky- en kometenwaarnemingen in de database, is een DeepskyLog account vereist. Dit is overigens volledig gratis.

 1. Klik op "Registreer" onder aan Aanmelden in het linkermenu
 2. Kies een gebruikersnaam en paswoord en vul de overige velden in
 3. Klik op registreer

Je registratie wordt gecontroleerd door de beheerders van deepskylog.be om eventuele misbruiken van de service te vermijden. Dit dient manueel te gebeuren en daarom kan het een tijdje duren eer je account goedgekeurd wordt. Na goedkeuring, krijg je een email op het door jouw opgegeven emailadres en kan je inloggen op deepskylog.be.

Functies voor geregistreerde gebruikers

Inloggen in DeepskyLog

Eenmaal je DeepskyLog account is goedgekeurd, kan je inloggen met de door jou gekozen gebruikersnaam en paswoord. Hiervoor moet je op de hoofdpagina bovenaan in het linkermenu je gebruikersnaam en paswoord invullen onder 'Aanmelden' en bevestigen door 'Log in' te klikken. Opgelet: je gebruikersnaam en paswoord zijn hoofdlettergevoelig!!! Na succesvol inloggen, kom je automatisch op het overzicht van je reeds ingevoerde waarnemingen terecht.

Opgelet, om gebruik te maken van Deepskylog moet je wel cookies toelaten van www.deepskylog.be! Er worden 3 cookies bijgehouden, een cookie met je gebruikersnaam en paswoord zodat je de volgende keer bij het bezoeken van de website automatisch ingelogd bent, een tweede cookie voor de sessie zodat het ingeven van waarnemingen vereenvoudigt wordt door bv de datum van eerder ingevoerde waarnemingen bij te houden en een cookie voor de geselecteerde module (deepsky of kometen). De cookies zijn onschuldig en brengen geen schade aan je systeem toe.

Persoonlijke data wijzigen

Geregistreerde gebruikers doen er goed aan om snel hun persoonlijke data te wijzigen nadat hun account goedgekeurd werd. Het correct instellen van je persoonlijke data zoals het opgeven van je standaard instrument en standaard waarneemplaats vereenvoudigt het ingeven van waarnemingen sterk. Tevens laat dit je toe om enkel bv. Nederlandstalige waarnemingen te zien of om bij het overzicht van objecten, enkel het paginanummer van de door jou gebruikte atlas te laten zien.

Om je persoonlijke data te wijzigen, kies je in het linkermenu onder Toevoegen/Wijzigen voor Persoonlijke data. In het invulformulier kan je je emailadres, naam en voornaam wijzigen (bv. schrijffouten bij registratie). Tevens kan je aanvinken of je waarnemingen wil invoeren/bekijken in lokale tijd en kan je je ICQ waarnemercode invoeren voor komeetwaarnemingen.

Met behulp van de dropdownboxen kan je je standaard waarneemplaats, instrument en atlas aangeven. Hiermee vergemakkelijk je het ingeven van nieuwe waarnemingen doordat je instrument en waarneemplaats reeds ingevuld zijn in het waarneemformulier. Door het opgeven van een standaard atlas wordt bij objecten het atlasnummer getoond van de door jou geselecteerde atlas.

Met de dropdown box voor de standaard taal, kan je de interface van Deepskylog tonen in de door jou gekozen taal. Met de dropdown box voor standaard taal waarnemingen, worden al je nieuw ingevoerde waarnemingen aangevinkt als zijnde beschreven in die taal. Met behulp van de aanvinkvakjes kan je aangeven van welke talen je waarnemingen wil zien in Deepskylog.

Tevens is het nuttig voor andere waarnemers om een foto van jezelf op te laden. Hiermee krijgen andere waarnemers een idee van hoe jij en/of je instrument eruit ziet zodat de waarnemingen een persoonlijker tintje krijgen. Dit kan je doen door naast het Foto veld op de knop Bladeren... te klikken en een jpg-fotobestand te selecteren.

Opgepast, om de wijzigingen aan je profiel op te slaan, moet je je paswoord vooraf een tweede maal bevestigen en daarna op Pas aan klikken!

Wijzigen paswoord

Om je paswoord te wijzigen, ga je in het linkermenu onder Toevoegen/Wijzigen naar Persoonlijke data. In het invulformulier verander je je paswoord (gemaskeerd door sterretjes) en bevestig je dit in het vakje eronder. Klik daarna op Pas aan. Opgepast, je paswoord is hoofdlettergevoelig!

Paswoord vergeten

Indien je je paswoord echt niet meer weet, kan je altijd een mailtje sturen naar [[3]] om een nieuw paswoord aan te vragen. Het is niet mogelijk om je oude paswoord op te sturen aangezien dit geencrypteerd (en dus onleesbaar) bijgehouden wordt in de Deepskylog database.

Waarneemplaatsen

Standaard waarneemplaats instellen

Indien je je een standaard waarneemplaats met bijhorende typische grensmagnitude of SQM waarde hebt ingegeven, laat dit samen met je Standaard instrument toe om de Contrastreserve van objecten te bepalen. Tevens wordt bij het ingeven van nieuwe waarnemingen automatisch je standaard waarneemplaats geselecteerd als waarneemplaats zodat het ingeven van waarnemingen sneller verloopt.

Een standaard waarneemplaats instellen kan op verschillende manieren (in volgorde van moeilijkheid):

 1. In het linkermenu onder Locatie, kies je de standaard waarneemplaats uit de dropdown box. Je standaard waarneemplaats is meteen ook aangepast in je persoonlijk profiel.
 2. In het linkermenu onder Toevoegen/Wijzigen kies je voor Waarneemplaatsen. Je krijgt dan een overzicht van alle plaatsen van waar je reeds waarnemingen verricht hebt. In de laatste kolom kan je dan door middel van radio buttons aangeven wat je standaard locatie wordt. Door op Wijzig standaard locatie te klikken, wordt je standaard waarneemplaats daadwerkelijk aangepast.
 3. Onder Toevoegen/Wijzigen in het linkermenu kies je voor Persoonlijke data. In de Standaard waarneemplaats dropdown box in het formulier selecteer je je standaard waarneemplaats. Bevestig je paswoord en klik op Pas aan. Je standaard waarneemplaats is aangepast.

In beide bovenstaande manieren wordt de lijst van waarneemplaatsen in de dropdown box beperkt tot die plaatsen van waaruit je reeds waarnemingen hebt gedaan, overige waarneemplaatsen in de database worden niet opgenomen in deze lijst! Wanneer je een eerste waarneming doet vanop een bepaalde locatie, wordt deze automatisch opgenomen in de lijst van waarneemplaatsen.

Nieuwe waarneemplaats toevoegen

Indien je een waarneming wil toevoegen vanop een nieuwe waarneemplaats (die nog niet voorkomt in je dropdownlijst met waarneemplaatsen), moet je deze waarneemplaats eerst toevoegen vooraleer je de waarneming kan ingeven. Dit doe je door in het linkermenu onder Toevoegen/Wijzigen voor Waarneemplaatsen te kiezen of bij het invoerformulier bij Nieuwe waarneming voor Nieuwe plaats te kiezen.

Je hebt nu drie mogelijkheden om de gegevens van een waarneemplaats in te geven:

 1. Onder het overzicht van waarneemplaatsen kies je er voor om met behulp van de dropdownbox een reeds in de Deepskylog database aanwezige waarneemplaats te selecteren. De gegevens worden ingevuld in het formulier.
 2. Je klikt op Zoek locatie uit de database en zoekt zo de coordinaten op. De gegevens worden dan ingevuld in het formulier.
 3. Je voert de gegevens van de waarneemplaats manueel in in het formulier.

Controleer de gegevens van de waarneemplaats en bevestig met Voeg locatie toe

Wijzigen van de grensmagnitude / SQM van een waarneemplaats

Indien je bij het toevoegen van een waarneemplaats de grensmagnitude of SQM nog niet hebt toegevoegd of je deze achteraf wil wijzigen, kan je dit doen door:

 1. Selecteer in het linkermenu onder Toevoegen/Wijzigen voor Waarneemplaatsen
 2. Je krijgt een tabel met een overzicht van alle waarneemplaatsen van waaruit je al waarnemingen verricht hebt.
 3. Klik op de naam van de waarneemplaats waarvan je de gegevens wil wijzigen
 4. Verander de gegevens in het invulformulier en bevestig met Wijzig locatie

Op eenzelfde manier kan je andere gegevens over je waarneemplaats wijzigen. De ingevoerde gegevens gelden alleen voor jouw waarneemplaatsen! Zo kan het bv. zijn dat er nog iemand vanop dezelfde plaats waarneemt, maar een andere grensmagnitude of iets andere coordinaten opgeeft. Dit heeft geen invloed op de door jou ingevoerde gegevens en omgekeerd. Waarneemplaatsen zijn namelijk persoonlijk voor iedere waarnemer afzonderlijk.

Het bepalen van de grensmagnitude kan met behulp van een stertest. Het bepalen van de SQM met behulp van een sky quality meter, die je een exacte waarde geeft over de helderheid van de hemelachtergrond.

Verwijderen van een waarneemplaats

Het verwijderen van een waarneemplaats is enkel mogelijk indien er door jou nog geen waarnemingen verricht zijn vanop deze waarneemplaats! Om een waarneemplaats te verwijderen, doe je:

 1. Selecteer in het linkermenu onder Toevoegen/Wijzigen voor Waarneemplaatsen
 2. In de lijst met waarneemplaatsen, klik je achter de waarneemplaats die je wil verwijderen op verwijder
 3. De waarneemplaats werd verwijderd uit je lijst met waarneemplaatsen

Waarneemplaatsen zijn specifiek voor een bepaalde waarnemer. Het verwijderen van een waarneemplaats heeft dus geen gevolgen voor andere waarnemers.

Instrumenten

Standaard instrument instellen

Indien je je een standaard instrument hebt ingegeven, laat dit samen met je standaard waarneemplaats toe om de contrastreserve van objecten te bepalen. Tevens wordt bij het ingeven van nieuwe waarnemingen automatisch je standaard instrument geselecteerd als het instrument waarmee je de waarneming uitgevoerd hebt, zodat het ingeven van waarnemingen sneller verloopt.

Een standaard instrument instellen kan op verschillende manieren (in volgorde van moeilijkheid):

 1. In het linkermenu onder Instrument, kies je je standaard instrument uit de dropdown box. Je standaard instrument is meteen ook aangepast in je persoonlijk profiel.
 2. In het linkermenu onder Toevoegen/Wijzigen kies je voor Instrumenten. Je krijgt dan een overzicht van alle instrumenten waarmee je reeds waarnemingen verricht hebt. In de laatste kolom kan je dan door middel van radio buttons aangeven wat je standaard instrument wordt. Door op Pas standaard instrument aan te klikken, wordt je standaard instrument daadwerkelijk aangepast.
 3. Onder Toevoegen/Wijzigen in het linkermenu kies je voor Persoonlijke data. In de Standaard instrument dropdown box in het formulier selecteer je je standaard instrument. Bevestig je paswoord en klik op Pas aan. Je standaard instrument is aangepast.

In beide bovenstaande manieren wordt de lijst van instrumenten in de dropdown box beperkt tot die instrumenten waarmee je reeds waarnemingen hebt gedaan, overige instrumenten in de database worden niet opgenomen in deze lijst! Wanneer je een eerste waarneming doet met een bepaald instrument, wordt deze automatisch opgenomen in de lijst van jouw instrumenten.

Nieuw instrument toevoegen

Vooraleer je een waarneming kan toevoegen in Deepskylog, moet het instrument waarmee je de waarneming gedaan hebt, aanwezig zijn in je persoonlijke lijst met instrumenten. Kies in het linkermenu onder Toevoegen/Wijzigen voor Instrumenten. Hierna heb je twee mogelijkheden:

 1. Onder het overzicht van instrumenten selecteer je in de dropdownbox voor een reeds bestaand instrument uit de volledige Deepskylog database. Na selectie, worden de gegevens van het instrument in het formulier ingevuld.
 2. Voer de gegevens van het instrument manueel in het formulier in.

Bevestig de gegevens van het instrument met de knop Voeg instrument toe. Het instrument wordt toegevoegd aan de lijst van jouw instrumenten.

Wijzigen van een instrument

Indien je de details van een instrument achteraf wil wijzigen, kan je dit doen door:

 1. Selecteer in het linkermenu onder Toevoegen/Wijzigen voor Instrumenten
 2. Je krijgt een tabel met een overzicht van alle instrumenten waarmee je al waarnemingen verricht hebt.
 3. Klik op de naam van het instrument waarvan je de gegevens wil wijzigen
 4. Verander de gegevens in het invulformulier en bevestig met Wijzig instrument

De ingevoerde gegevens gelden alleen voor jouw instrumenten! Zo kan het bv. zijn dat er nog iemand met hetzelfde instrument waarneemt, maar iets andere details opgeeft. Dit heeft geen invloed op de door jou ingevoerde gegevens en omgekeerd. Instrumenten zijn namelijk persoonlijk voor iedere waarnemer afzonderlijk.

Verwijderen van een instrument

Het verwijderen van een instrument is enkel mogelijk indien er door jou nog geen waarnemingen verricht zijn met dit instrument! Om een instrument te verwijderen, doe je:

 1. Selecteer in het linkermenu onder Toevoegen/Wijzigen voor Instrumenten
 2. In de lijst met instrumenten, klik je achter het instrument dat je wil verwijderen op verwijder
 3. Het instrument werd verwijderd uit je lijst met instrumenten

Instrumenten zijn specifiek voor een bepaalde waarnemer. Het verwijderen van een instrument heeft dus geen gevolgen voor andere waarnemers.

Oculairs toevoegen

Geregistreerde gebruikers kunnen in Deepskylog een lijst bijhouden van al hun oculairs. Hierdoor kan je bij het toevoegen van een waarneming, aangeven met welk oculair de waarneming uitgevoerd werd. Tevens laat dit toe om automatisch een optimale detectievergroting te berekenen voor deepskyobjecten aan de hand van de door jou opgegeven oculairs.

Voor het toevoegen van een nieuw oculair, ga je in het linkermenu onder Toevoegen/Wijzigen naar Oculairs. Je krijgt dan een overzicht van de door jou reeds ingegeven oculairs. Het toevoegen van een nieuw oculair kan op 2 manieren gebeuren:

 1. Kies een nieuw oculair uit de dropdown box met reeds door andere waarnemers ingevoerde oculairs (oplopend gesorteerd op brandpuntsafstand). De details van het geselecteerde oculair worden in het formulier ingevuld. Met de knop Voeg oculair toe wordt dit toegevoegd aan je lijst met oculairs.
 2. Voer de details van het oculair rechtstreeks in het formulier in en klik op Voeg oculair toe om het oculair toe te voegen aan je lijst met oculairs.

Filters toevoegen

Geregistreerde gebruikers kunnen in Deepskylog een lijst bijhouden van al hun filters. Hierdoor kan je bij het toevoegen van een waarneming, aangeven met welke filter de waarneming uitgevoerd werd.

Voor het toevoegen van een nieuwe filter, ga je in het linkermenu onder Toevoegen/Wijzigen naar Filters. Je krijgt dan een overzicht van de door jou reeds ingegeven filters. Het toevoegen van een nieuwe filter kan op 2 manieren gebeuren:

 1. Kies een nieuwe filter uit de dropdown box met de reeds door andere waarnemers ingevoerde filters. De details van de geselecteerde filter worden in het formulier ingevuld. Met de knop Voeg filter toe wordt dit toegevoegd aan je lijst met filters.
 2. Voer de details van de filter rechtstreeks in het formulier in en klik op Voeg filter toe om de filter toe te voegen aan je lijst met filters.

Lenzen toevoegen

Geregistreerde gebruikers kunnen in Deepskylog een lijst bijhouden van al hun lenzen (bv Barlowlenzen). Hierdoor kan je bij het toevoegen van een waarneming, aangeven met welke lens de waarneming uitgevoerd werd.

Voor het toevoegen van een nieuwe lens, ga je in het linkermenu onder Toevoegen/Wijzigen naar Lenzen. Je krijgt dan een overzicht van de door jou reeds ingegeven lenzen. Het toevoegen van een nieuwe lens kan op 2 manieren gebeuren:

 1. Kies een nieuwe lens uit de dropdown box met de reeds door andere waarnemers ingevoerde lenzen. De details van de geselecteerde lenzen worden in het formulier ingevuld. Met de knop Voeg lens toe wordt dit toegevoegd aan je lijst met lenzen.
 2. Voer de details van de lens rechtstreeks in het formulier in en klik op Voeg lens toe om de lens toe te voegen aan je lijst met lenzen.

Waarnemingen

Toevoegen van een nieuwe waarneming

Als je een nieuwe waarneming wil toevoegen in DeepskyLog, moet je eerst over een account beschikken op deepskylog.be. Alleen geregistreerde waarnemers kunnen deepsky- en kometenwaarnemingen toevoegen! Toevoegen van een waarneming kan op meerdere manieren:

 1. Klik op Nieuwe waarneming onder Toevoegen/Wijzigen in het linker menu. Selecteer de catalogus (bv M voor Messier) in de dropdownbox en typ het catalogusnummer (bv 3) in na Objectnaam en klik op Zoek object.
 2. Typ de volledige naam van het object (bv 'M 3')in de Quick Pick box in het rechtermenu en klik op Nieuwe waarneming
 3. Bij het bekijken van de details van een object klik je op Nieuwe waarneming van... rechts bovenaan de objectdetails

In alle gevallen krijg je een formulier met bovenaan de gegevens van het geselecteerde object en daaronder een invulformulier. Vul alle verplichte gegevens in (aangeduid met een sterretje), aangevuld met eventueel extra gegevens over de waarneming.

Indien de plaats, instrument, oculair, filter en/of lens nog niet bestaat in de database, klik je op de link Nieuw... om dit toe te voegen in de database vooraleer je de waarneming toevoegt.

Je kan ook een tekening toevoegen door op Bladeren... te klikken naast het veldje Tekening en dan je tekening te selecteren door het juiste bestand op te zoeken. Onder Hulp bij het beschrijven krijg je alvast enkele tips om een zo zinvol mogelijke waarneming van een deepskyobject te beschrijven...

Achteraf klik je op Voeg toe om de waarneming toe te voegen of op Wis velden indien je terug opnieuw wil beginnen met het invullen van de waarneming.

Tip: als je in je beschrijving M 5 schrijft of NGC 891, dan wordt er automatisch een link aangemaakt naar de details van het betreffende object. Dit werkt enkel voor Messier en NGC objecten! Opgepast, zorg er wel voor dat je niet per ongeluk links maakt naar deze objecten door bv te schrijven: ster van m 9 in de buurt, want dan wordt er ook automatisch een link naar M 9 gelegd! Als je magnitude 9 bedoelt, schrijf dan ook mag 9 of magnitude 9 ipv m 9...

Toevoegen van waarnemingen via een CSV file

In plaats van je waarnemingen een voor een in te voeren in Deepskylog, kan je ook gebruik maken van een CSV file (comma seperated value). Op deze manier kan u gemakkelijk en snel meerdere waarnemingen ineens invoeren. Hiervoor maak je in een rekenblad een tabel aan met al je waarnemingen die je wil invoeren in Deepskylog en exporteert dit bestand naar CSV. Daarna importeer je dit via Nieuwe waarneming, Importeer waarnemingen vanuit CSV bestand.

Het CSV bestand moet beginnen met onderstaande definitie:

Object;Observer;Datum;UT;Locatie;Instrument;Oculair;Filter;Lens;Seeing;LimMag;Zichtbaarheid;Taal;Beschrijving

Gevolgd door de eigenlijke waarnemingen in hetzelfde formaat, bv:

Object;Observer;Date;UT;Location;Instrument;Oculair;Filter;Lens;Seeing;LimMag;Visibility;Language;Description NGC 2392;Piet Janssens;21-01-2005;20:45;Aalst;Obsession 15";31mm Nagler;Lumicon O-III filter;Televue 2x Barlow;2;4.0;3;nl;Mooie planetaire nevel met een zeer heldere centrale ster! M 35;Piet Janssens;21-01-2005;20:53;Aalst;Obsession 15";;;;2;4.0;1;nl;Ongeveer dertig leden tellend in gebogen lijnen. ...

Seeing wordt aangegeven door een nummer tussen 1 en 5 (1=uitstekend, 2=goed, 3=middelmatig, 4=zwak, 5=slecht).

Zichtbaarheid wordt aangegeven door een nummer tussen 1 en 7 (1=Zeer eenvoudig, helder object, 2=Object eenvoudig te zien bij direct kijken, 3=Object zichtbaar bij direct kijken, 4=Perifeer kijken nodig om object te zien, 5=Object amper zichtbaar bij perifeer kijken, 6=Zichtbaarheid van object is twijfelachtig, 7=Object niet zichtbaar).

Een waarneming met het blote oog moet 'Naked Eye' als instrument bevatten.

Taal moet de korte naam van de taal zijn (nl voor Nederlands)

Opgepast!

De instrumenten, waarneemplaatsen, oculairs, filters en objecten in het CSV bestand moeten reeds vooraf bekend zijn in DeepskyLog. Indien dit niet het geval is, zal er een foutboodschap verschijnen en worden er geen(!) waarnemingen toegevoegd. De ontbrekende informatie moet manueel toegevoegd worden totdat er geen foutboodschappen meer verschijnen. Indien alles goed gaat, worden de ingevoerde waarnemingen getoond in het overzicht van alle waarnemingen. Vergewis u er van dat u geen twee maal hetzelfde bestand importeert, aangezien dubbele waarnemingen achteraf één voor één manueel verwijderd moeten worden!

Wijzigen van een bestaande waarneming
 1. Indien je een waarneming achteraf wil wijzigen, zoek je de waarneming op in de database (bv via 'Zoek waarnemingen' in het linkermenu)
 2. Bekijk de details van de waarneming door op Details of D te klikken op het einde van de lijn van de waarneming
 3. Je krijgt nu alle details over de geselecteerde waarneming te zien. Helemaal onderaan, klik je Wijzig waarneming.
 4. Je krijgt nu een invulformulier te zien met daarin reeds alle details van de waarneming ingevuld. Breng de wijzigen aan en klik op Wijzig waarneming
 5. De waarneming wordt gewijzigd en wordt getoond

Opgepast! Het spreekt voor zich dat je alleen maar waarnemingen van jezelf kan wijzigen! Ook de objectnaam kan je achteraf niet meer wijzigen. Indien de objectnaam verkeerd is, dien je eerst de waarneming volledig te verwijderen door bij details van de waarneming op Verwijder waarneming te klikken en daarna een nieuwe waarneming in te voegen met het correcte object! Opgepast, het verwijderen van een waarneming is definitief!

Verwijderen van een waarneming
 1. Zoek de te verwijderen waarneming op via bv. Zoek waarnemingen in het linkermenu of door deze op te zoeken in de lijst van Mijn waarnemingen.
 2. Bekijk de details van de waarneming door op Details te klikken op het einde van de lijn.
 3. Onderaan de details van de waarneming, klik je op Verwijder waarneming

Opgelet, het verwijderen van een waarneming is definitief en kan niet ongedaan gemaakt worden! Het spreekt natuurlijk voor zich dat je enkel je eigen waarnemingen kan verwijderen...

Nieuwe deepsky objecten toevoegen aan de database

Soms gebeurt het dat een waargenomen object niet voorkomt in de reeds aanwezige database. Je kan dan manueel het object toevoegen zodat je toch je waarneming kan loggen.

 1. Klik onder 'Toevoegen/Wijzigen' in het linkermenu op Nieuw object
 2. Vul de verplichte velden in (aangeduid met een sterretje) en eventueel overige velden indien je de informatie beschikbaar hebt. Bij 'Naam' typ je links de catalogusnaam en rechts het catalogusnummer. Bv 'PK' links en '52-4.1' rechts als het object PK 52-4.1 heet.
 3. Klik op Voeg object toe

Je kan daarna meteen een waarneming toevoegen van het door jou zonet ingevoerde object. Achteraf wordt de details van het object nog gecontroleerd door de developers van Deepskylog indien er een fout gemaakt is in een van de velden.

Opgelet! Gelieve eerst te controleren of het object niet reeds bestaat onder een andere naam in de database! Achteraf kan je je toegevoegde object zelf niet meer verwijderen. Indien je een fout gemaakt hebt, gelieve een mail te sturen naar [[4]]

Waarneemlijst met deepsky objecten maken

 1. In lijsten kan je verschillende objecten opnemen die je om één of andere reden gegroepeerd wenst te zien. Als je bv. graag een lijstje van edge-on galaxies aanlegt, dan kan dat via een lijst. Je kan zelf de objecten opzoeken die je aan die lijst wil toevoegen. Maar eerst dien je de lijst aan te maken. Dit doe je door op de knop Beheer/Bekijk in het rechtermenu van de Waarneemlijsten te drukken.
 2. Een nieuwe lijst maak je aan door in Nieuwe lijst: een naam in te typen, en op de knop Voeg toe te klikken. De lijst is privé (alleen jij kan jouw lijst zien), tenzij je 'Publieke lijst' hebt aangevinkt, dan ziet iedereen op deepskylog.be jouw lijst. Jij blijft wel de enige die de lijst kan aanpassen, anderen kunnen hem enkel consulteren of gebruiken in opzoekwerk (zoals bv. in Zoek Objecten). Er zijn reeds enkele publieke lijsten zichtbaar op deepskylog.be
 3. Eenmaal de lijst aangemaakt, kan je er objecten aan toevoegen. Dit kan op verschillenden manieren. Allereerst moet je de lijst 'activeren'. Dit doe je door de lijst in de rechter dropdownbox te selecteren (als je hem net hebt aangemaakt is hij automatisch geactiveerd). Eenmaal geactiveerd, blijft hij geactiveerd tot zolang je een andere lijst selecteert, of geen enkele lijst selecteert door '--------' te kiezen in de dropdown. Die streep heeft trouwens een tweede functie: lijsten die zich boven de streep tonen in de dropdownbox, die zijn van jou en die kan je zelf wijzigen (ongeacht of je ze publiek hebt gemaakt of niet). Lijsten die onder de lijn verschijnen, die zijn niet van jou en die kan je niet wijzigen (ze zijn trouwens publiek, want private lijsten van anderen kan je nooit zien).
 4. Eenmaal een van jouw lijsten geactiveerd is, zal je op verschillende plaatsen in de laatste kolom van de tabellen (van waarnemingen of objecten) een nieuw teken zien verschijnen: een L of een R. Overal waar je deze L of R ziet, kan je het bijhorende object toevoegen aan de actieve lijst (met de L), of verwijderen uit de actieve lijst (R).
 5. Als je bv. Alle waarnemingen kiest, dan kan je via de compact keuze bovenaan, de verslagen van de waarnemingen overlopen. Veronderstel ook dat je een lijst 'ToDo' hebt opgemaakt en geactiveerd is, waarin je een aantal objecten wil zetten die je op vakantie de komende maand zou willen gaan bekijken. Wel je overloopt nu de waarnemingen van wat iemand deze nacht gezien heeft, en plots zie je een leuke waarneming van een object dat je nog niet hebt gezien (je kan dit afleiden uit het feit dat de voorlaatste kolom Details AO (Alle observaties) zegt, en er geen MO LO (Mijn observaties/Mijn laatste observatie) bijstaat. Ok, die waarneming lijkt je leuk, en je neemt je voor dat object ook eens te bekijken. Klik op de 'L' achteraan de lijn, en dit object wordt automatisch toegevoegd aan jouw lijst (die op dat moment actief is).
 6. Je kan ook op een andere manier objecten toevoegen. Nadat je de waarnemingen hebt overlopen, besluit je de Messiers die je nog niet gezien hebt in Sagittarius toe te voegen aan je lijst. Ok, dan ga je naar Zoek Objecten, kiest 'M'(essier) in de lijst achter 'Objectnaam', je kiest 'Sagittarius' in 'Sterrenbeeld', je kiest bij 'Waargenomen' voor 'Enkel objecten die ik nog niet waargenomen heb', en je lanceert de query met 'Zoek objecten'. Ook hier kan je object per object toevoegen met de 'L' ach teraan de lijst. Bovenaan de tabel in de laatste kolom zie je een letter 'P', waarmee je de hele resultatenpagina toevoegt. Nog makkelijker is de optie 'Alle resultaten toevoegen aan de lijst', bovenaan de pagina.
 7. Een laatste mogelijkheid is dat je een csv bestand voorbereidt. Hierin dient minstens één kolom voor te komen, namelijk een kolom met objectnamen die je aan de lijst wenst toe te voegen. In de tweede kolom mag je een eventueel andere naam geven (bv. Object 1, Object 2 enz.). De verdere kolommen worden niet gebruikt.

Contrastreserve

Een handige functie voor geregistreerde gebruikers is het begrip contrastreserve. Dit getal geeft aan of een object al dan niet gemakkelijk zichtbaar is vanop je standaard waarneemplaats met je standaard instrument. De contrastreserve kan volgende waardes aannemen:

 • >1.00 (licht groen): het object is zeer eenvoudig zichtbaar met je standaard instrument en waarneemplaats
 • 1.00-0.50 (donker groen): het object is eenvoudig zichtbaar
 • 0.50-0.35 (oranje): het object is tamelijk moeilijk zichtbaar
 • 0.35-0.10 (rood): het object is moeilijk zichtbaar
 • 0.10--0.20 (licht grijs): de zichtbaarheid van het object is twijfelachtig
 • <-0.20 (donker grijs): het object is niet zichtbaar
 • - (geen waarde): de contrastreserve van het object kan niet berekend worden. Enkel voor objecten met een gekende diameter en magnitude kan de contrastreserve berekend worden.

Opgelet! Om contrastreserves voor objecten te kunnen berekenen, moet je wel een standaard instrument en waarneemplaats opgegeven hebben! Tevens moet er op de waarneemplaats een typische grensmagnitude of SQM waarde ingegeven worden. Lees meer hierover...

Contrastreserve is een handig hulpmiddel om snel te kunnen bepalen of een object wel/niet zichtbaar zal zijn en wat de invloed van een betere/slechtere waarneemplaats of ander instrument op de zichtbaarheid ervan is. Het getal is evenwel een hulpmiddel en geen absolute garantie voor het wel/niet waarneembaar zijn van het object! Ook ervaring en tijdelijke omstandigheden, gebruikte oculairs etc. spelen een rol bij de waarneming!

Optimale vergroting

Buiten de contrastreserve die aangeeft of een object gemakkelijk of moeilijk zichtbaar is, heeft Deepskylog de mogelijkheid om automatisch de optimale vergroting aan te geven waarmee je een bepaald object kan detecteren.

Opgelet, deze functie is enkel beschikbaar voor geregistreerde gebruikers en indien je een standaard instrument en standaard waarneemplaats hebt opgegeven! Daarnaast moet je minstens 1 oculair toegevoegd hebben aan je lijst van oculairs opdat een optimale vergroting kan berekend worden.

Als je een lijst van objecten of de details van een object bekijkt, wordt er uit jouw opgegeven lijst van oculairen, het oculair en de bijhorende vergroting uitgekozen waarmee het object het best gedetecteerd wordt. Dit is misschien niet het object waarmee de meeste details waarneembaar zijn! Het is enkel een hulpmiddel om de meeste kans te maken om het object uberhaupt waar te nemen.

Tips and tricks

Persoonlijk overzicht reeds waargenomen objecten van een bepaalde catalogus

De volgende functie is enkel beschikbaar voor geregistreerde gebruikers:

 1. Klik op Waarnemers in het linkermenu
 2. In de vijfde kolom van de tabel selecteer je de catalogus waarvan je wil weten welke objecten je al gezien hebt of niet
 3. Er wordt een nieuwe ranglijst gegenereerd met enkel die waarnemers die al objecten uit deze catalogus waargenomen hebben. Ga op zoek naar je eigen naam (gebruik eventueel de cijfertjes boven en onder de tabel) en klik bij je naam op het oranje getal in de vijfde kolom (onder de catalogusnaam)
 4. Je krijgt een overzichtelijke tabel met alle objecten uit die catalogus, met in het groen de reeds door jou waargenomen objecten en in het rood de nog niet waargenomen objecten.

Bovenaan de tabel staat het aantal objecten dat jij waargenomen hebt uit die catalogus en het totale aantal uit die catalogus (bv 62/110 bij Messier betekent dat je reeds 62 Messier objecten hebt waargenomen van de in totaal 110 Messier objecten)

Klikken op een object in een groen vakje geeft je al jouw waarnemingen van dat object. Klikken op een object in een rood vakje geeft je de details van het object (dat je dus nog niet waargenomen hebt).

Onderaan de tabel staat er link Toon met deelobjecten. Dit genereert een nieuwe tabel, waarin er ook rekening gehouden wordt met objecten die uit meerdere objecten bestaan. Indien je van zo'n object een deelobject hebt waargenomen, maar niet het volledige object, wordt dit in het oranje aangeduid. Dit is handig voor oa Arp sterrenstelsels.

Sorteren van een persoonlijke lijst met objecten

Indien je een persoonlijke lijst van objecten aanmaakt, kan je de volgorde hiervan wijzigen door op het nummer te klikken voor het object in de lijst. Er opent zich dan een popup venstertje waarin je de nieuwe positie van het object in de lijst kan aangeven. Na bevestiging met OK wordt het object op de gewenste positie ingevoegd.

Compact en Compact LO

Als je ingelogd bent, krijg je bij het zoeken naar waarnemingen standaard een lijstoverzicht met de geselecteerde waarnemingen. In deze tabel zijn enkel de naam van het object, het sterrenbeeld, de waarnemer, het instrument en de datum zichtbaar. Indien je standaard meer details wil zien over elke waarneming, kan je Compact selecteren zodat je ook de alternatieve naam van het object en de beschrijving van de waarneming ziet. De Compact LO mode, verdeelt de tabel in 2 delen, met links de waarneming en rechts jouw laatste waarneming van hetzelfde object ter vergelijking (indien aanwezig). Deze mode is handig indien je wil weten wat jezelf kon zien van hetzelfde object.

Quick Pick

In het rechtermenu is er een zogenaamde Quick Pick box aanwezig waarmee je veel voorkomende handelingen snel kan uitvoeren. Door de naam van een object in te typen in de Quick Pick box en daarna op Zoek object, Zoek waarnemingen of Nieuwe waarneming te klikken, kan je respectievelijk de details van een object bekijken, alle waarnemingen van dat object opvragen of een nieuwe waarneming van dat object invoeren. Dit is een snelle manier om eenmalig iets uit te voeren.

De Quick Pick functie is ook handig om objecten op naam te zoeken door bv Ring Nebula of Orion Nebula in te vullen in het zoekveld. Indien je de naam van het object niet goed weet, kan je ook gebruik maken van zogenaamde wildcards. Als je bv weet dat de naam van het object met Blue begint, maar niet meer goed weet of het Blue Snowball of Blue Planetary was, typ je gewoon Blue% in het zoekveld in (je zoekterm gevolgd door een procentteken). De Quick Pick zal dan alle objecten tonen die beginnen met Blue, dus Blue Snowball, Blue Planetary, Blue Flash Nebula... op eenzelfde manier kan je ook een procentteken zetten voor de objectnaam. Zo kan je met %ring% alle objecten zoeken waarin het woord ring voorkomt: Broken Engagement Ring, Ring Nebula, Herring Galaxy etc.

Importeren van waarnemingen uit Astroplanner in Deepskylog

Indien je je waarnemingen standaard bijhoudt in Astroplanner, maar deze ook beschikbaar wil stellen in Deepskylog, kan je volgende procedure volgen om de waarnemingen te importeren (met dank aan Nop):

In Astroplanner:

 1. Kies File--> Export--> Generic Text or Excel file
 2. Kies (rechtsonder) Settings--> Load
 3. Voeg dslparameters.txt als settingsbestand
 4. Klik op export

Wat je nu hebt, is een csv-bestand (comma seperated value) dat je bijvoorbeeld in OpenOffice kunt inlezen. Zorg ervoor dat je het formaat behoudt!! De elementaire zaken staan er nu in. Je moet nu wel nog een paar zaken aanpassen. Deepskylog verwacht namelijk een serie gegevens die afwijken van het Astroplanner formaat!

Tips:

 • Plaats tussen elk object-nummercombinatie een spatie tussen de catalogusnaam en het catalogusnummer. M27 (zoals in Astroplanner) slikt Deepskylog niet, maar wel M 27
 • Zorg dat de datum goed staat anders moet deze manueel aangepast worden in al je ingevoerde waarnemingen!
 • De waarneemlocatie, de telescoop en de oculairs moeten EXACT overeenkomen met Deepskylog. Pas deze handmatig aan in het bestand.

Met zoek en vervang kan je items als 'seeing' in het Deepskylog formaat krijgen.

Meer info over het CSV-formaat van Deepskylog: [[5]]

Je kunt het dus niet 100% geautomatiseerd doen maar met een beetje handwerk kan je je waarnemingen uit Astroplanner importeren in Deepskylog. Let op: foutief inlezen in Deepskylog kan een ramp zijn, omdat je achteraf de waarnemingen één voor één moet corrigeren. Daarom probeer je best enkele waarnemingen in te voeren om te testen en pas als die correct ingevoerd zijn, de overige waarnemingen op dezelfde manier invoeren.

Credits

DeepskyLog werd ontwikkeld door Wim De Meester, David Erzeel en Jan Vanautgaerden.

Voor vragen of opmerkingen over DeepskyLog: [[6]]