Deepsky waarnemen

Uit Astrowiki
Versie door Siom (Overleg | bijdragen) op 18 dec 2012 om 21:57 (Nieuwe pagina aangemaakt met 'goed, je hebt een telescoop, een heldere nacht, geen maan en je zit op een donkere plek. dan kun je namelijk gaan doen aan: Bestand:deepsky.png tja. maar die mooi...')

(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Ga naar: navigatie, zoeken

goed, je hebt een telescoop, een heldere nacht, geen maan en je zit op een donkere plek. dan kun je namelijk gaan doen aan: Deepsky.png

tja. maar die mooie foto's die je in tijdschriften en bladen en op www.nasa.gov ziet. kun je natuurlijk niet zo mooi als op die foto's zien. onze ogen werken s'nachts anders en daardoor zien ze haast geen kleur.

maar als je van dat afziet kun je nog behoorlijk wat moois zien. laten we beginnen bij: Bestand:Staers.jpg

sterren zijn door iedere telescoop en met het blote oog te zien... maar nee, nu gaan we het niet hebben over één doodnormale ster. we gaan het hebben over een heleboel sterren. genaamd: open sterren hopen en bolvormige sterrenhopen. open sterrenhopen zijn erg mooi, als we even een mooi voorbeeld nemen: Bestand:Defr.png jep, het is niet alleen een open sterrenhoop. het is een open sterrenhoop met ook gelijk een reflectie nevel in. over dat onder werp gaan we het later hebben. open sterrenhopen zijn meestal (eigenlijk altijd) even oud omdat ze uit het zelfde gas geboren zijn... ze bewegen met de zelfde snelheid rond de melkweg (of andere stelsel) maar ooit. vallen ze uit elkaar. als ze bijvoorbeeld langs een moleculaire wolk heen vliegen gaan ze verschillend bewegen en uiteindelijk blijft er niets meer van de sterrenhoop over. wat voor een sterrenhopen er allemaal te zien zijn? hier is een lijstje van o.a sterrenhopen (of sterren clusters) die op het noordelijk en zuidelijk halfrond te zien zijn. http://www.astroleague.org/al/obsclubs/caldwell/cldwlist.html nu gaan we het over iets anders hebben. ook sterrenhopen maar dan anders. Bestand:Bolvormig.png ja, da's misschien toch een beetje anders. bolvormige sterrenhopen zijn net als open sterrenhopen een groep sterren. bolvormige sterrenhopen bestaan meestal uit honderdduizenden sterren! een paar zijn (zoals op het noordelijk halfrond de herculesbolhoop) al met het blote oog te zien. sommige bolhopen hebben miljoenen zonsmassa's! (ze zijn dus een paar miljoen keer zwaarder dan onze zon!) veel van deze objecten zijn ook te vinden in de vorige lijst... zoek anders een messier lijst op.

en nu een heel ander onderwerp. namelijk: Bestand:Gas.png