Deep space (Dirk H. Lorenzen)

Uit Astrowiki
Ga naar: navigatie, zoeken

Beschrijving

DEEP SPACE beschrijft de adembenemende ontdekkingen die tot dusver met nieuwe telescopen en satellieten gedaan zijn. De laatste jaren zijn bijvoorbeeld de Very Large Telescope in Chili en de Kecktelescoop op Hawaï in gebruik genomen, die een grotere spiegel hebben en gebruikmaken van revolutionaire techniek.


De auteur van dit spannende astronomieboek, Dirk H. Lorenzen, voert de lezer mee op een reis door de ongelooflijke pracht van het heelal. Wat tot voor kort nog een vage nevel was, wordt met behulp van deze instrumenten een haarscherpe formatie. In de verste uithoeken van de ruimte dagen steeds nieuwe, spectaculaire melkwegstelsels op, waarvan het licht dat wij nu zien miljarden jaren onderweg is geweest. We kunnen dus ook steeds verder in het verleden van het heelal kijken. Momenteel zijn we al in staat om de ‘kinderjaren’ van ons heelal te zien. Dit boek beschrijft uiterst boeiende fenomenen, zoals gasnevels, waaruit sterren geboren worden, het sterven van sterren, de supernova’s en koude dwergen, reuzenspiralen en dwergellipsen, de geboorte van het heelal en de sensationele ontdekkingen van andere planeten. De vele kleuropnamen tonen de onwaarschijnlijke schoonheid van het heelal in al haar facetten.


Inhoudsopgave

- Inleiding

- Telescopen, gegevens, theorieën

- Als het donker wordt in Chili

- Wanneer telescopen ruimtesonde spelen

- Overal stof!

- ‘Star-Way to Heaven’

- Supernova’s: kort maar krachtig

- Planetaire nevel: Zon & Co

- Van reuzenspiralen tot dwergellipsen

- Als de beelden afbuigen

- Dwaallichten uit de diepte van de kosmos

- Zo ver als de fotonen reiken

- Stralen is zilver, absorberen is goud

- Eerst de meting – en dan…?

- Bronnen

- Glossarium


Mijn mening

Dit is een schitterend boek met uitgebreide informatie over sterren, sterrenstelsels, nevels en nog veel meer. Er wordt veel informatie gegeven over telescopen en satellieten en de ontdekkingen die ermee gedaan zijn. Het boek leest gemakkelijk en de hoofdstukken zijn niet al te lang. De tekst is boeiend geschreven. Er is veel informatie in verwerkt zonder langdradig te worden. Ook staat het boek bol van de schitterende foto’s die gemaakt zijn door de VLT en andere telescopen.


Dit boek is geschreven voor mensen die zich interesseren in ontdekkingen met telescopen en satellieten. Het is een makkelijk leesbaar boek met relatief korte hoofdstukken. Er wordt veel informatie gegeven over verschillende objecten en de tekst wordt verduidelijkt door foto’s en afbeeldingen. Wel is er al een beetje voorkennis nodig van de astronomie. Mensen bij wie deze kennis ontbreekt, kunnen af en toe vastlopen bij een aantal moeilijkere begrippen.


Algemene informatie

Titel: Deep space: blik op de grenzen van het heelal

Auteur: Dirk H. Lorenzen

Uitvoering: Hardcover

Aantal pagina's: 160

Taal: Nederlands

Publicatie: 2000

ISBN: 90 4390 165 2Demelza Ramakers (1 november 2006)